Zdravstveni dom Ljubljana je odlikovanje prejel v zahvalo vsem zaposlenim za njihovo nenehno predano skrb in strokovno odgovorno delo za zdravje bolnikov v petdesetih letih obstoja zavoda. S sedmimi enotami v ljubljanski občini je ZD Ljubljana danes največji zdravstveni zavod na primarni ravni pri nas, ki na leto zabeleži 2,5 milijona obiskov.

Direktor ZD Ljubljana Rudi Dolšak je izpostavil, da je slovensko zdravstvo v pol stoletja na vseh ravneh doseglo znaten napredek v medicini, ki je posledica razumevanja posameznih skupin, ki so nivo profesionalnega in etičnega v medicini razvili do zavidljivih meja.

»Odlikovalo nas je delo, skromnost, stik z napredkom, pomoč, nesebičnost in skrb za kakovost našega dela in storitev,« je dejal Dolšak in poudaril: »Ne želimo si povprečnosti, želeli smo razvoj, spremembe, novosti.«

Zorčeva zasluge pripisuje tudi sodelavcem

Srebrni red za zasluge je prejela Marjeta Zorc, vrhunska strokovnjakinja za zdravljenje srčno-žilnih bolezni, ki je med drugim razvila nove metode analize srčnega mišičnega tkiva in uvedla sodobna načela zdravljenja srčnih bolezni. Ustanovila je mednarodni center MC Medicor, ki je v 20 letih delovanja postal ena pomembnejših evropskih ustanov za zdravljenje srčno-žilnih bolezni, v kateri se je doslej zdravilo že več kot 45.000 bolnikov.

Skupaj s kardiologom Josipom Turkom je kasneje vzpostavila še Center za rehabilitacijo in preventivno kardiologijo. »Dr. Marjeta Zorc je že na začetku svoje strokovne poti prehitevala čas z zamislimi in drznostjo. Še danes izstopa s svojo znanstveno prodornostjo, neutrudno delovno zavzetostjo in neusahljivo željo po učinkovitem, kakovostnem in varnem zdravstvenem sistemu,« se glasi utemeljitev priznanja.

Zorčeva je poudarila, da priznanje ni le plod njenega dela, temveč tudi dela številnih njenih sodelavcev z izjemnim znanjem. »Vedno je pomembno, da v ospredje našega dela postavljamo človeka,« je dejala in dodala, da verjame, da bomo v Sloveniji vzpostavili boljše pogoje za delovanje zdravniškega poklica, dobro organizacijo in spoštovanje zdravniškega dela, a da je za dosego tega potrebno sodelovanje.

Jožica Maučec Zakotnik je medaljo za zasluge ob 10. obletnici programa Svit prejela za zavzeto, odločno in požrtvovalno delo, s katerim je pokazala, da je z ustreznim pristopom mogoče spreminjati družbeni odnos do zdravja in bolezni in ob aktivnem sodelovanju družbenih deležnikov uspešno zmanjševati pojavnost in razširjenost najnevarnejših bolezni našega časa.