Tudi zadnji krog pogajanj minuli četrtek in petek v Washingtonu se je končal brez dogovora. ZDA so medtem s petkom zvišale carine za 200 milijard dolarjev kitajskega uvoza z 10 na 25 odstotkov, in sicer ker da Kitajska odlaša z uzakonitvijo nekaterih sprememb, ki so že bile dogovorjene. ZDA so hkrati napovedale zvišanje carin za še preostalih okoli 300 milijard dolarjev uvoza iz Kitajske.

Uvedba teh višjih carin bi lahko trajala dva meseca, je v nedeljo za televizijo Fox News dejal Kudlow. Dodal je, da pričakujejo kitajske protiukrepe, niso pa ti še uvedeni.

Kitajska je doslej v ameriško-kitajskem trgovinskem sporu kot protiukrep že zvišala carine za okrog 110 milijard dolarjev ameriškega uvoza. Pri carinah sicer nima več veliko prostora - ameriški izvoz na Kitajsko je lani znašal 120,3 milijarde dolarjev - bi lahko sprejela kakšne druge ukrepe proti ameriškim podjetjem na Kitajskem, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Trump: S Kitajsko smo točno tam, kjer želimo biti

Medtem ko je Trump v nedeljo branil odločitev o višjih carinah - tvitnil je, da so s Kitajsko »točno tam, kjer želimo biti« in da bodo pobrali »na desetine milijard dolarjev« - se je Kudlow deloma strinjal z novinarjevo oceno, da bo Kitajska sicer trpela posledice, da pa bodo ameriška podjetja in potrošniki tisti, ki bodo plačali višje carine.

»Da, do neke mere. S tem se je mogoče strinjati. Obe strani bosta trpeli posledice,« je dejal, a dodal, da ameriško gospodarstvo raste in da carine nanj ne bodo znatno vplivale.

Kudlow je tudi povedal, da bi se lahko Trump in Xi sestala ob robu zasedanja skupine držav G20, ki bo 28. in 29. junija v Osaki na Japonskem. »Možnosti za to so verjetno precej dobre,« je dejal Kudlow.

Vodja kitajske delegacije na trgovinskih pogajanjih z ZDA Liu He je v petek v Washingtonu dejal, da trgovinska pogajanja z ZDA niso propadla in se bodo nadaljevala v Pekingu. Kdaj točno, naj bi se nadaljevala, ni omenil.