Kot je sporočila volilna komisija v Vilniusu, je Nauseda prejel 31 odstotkov glasov, Ingrida Šimonyte pa 30. Premier Skvernelis pa 20, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Tovrsten vrstni red so napovedovale tudi ankete pred volitvami, vendar pa je rezultat očitno zelo prizadel premierja Skvernelisa, ki je napovedal, da z julijem odhaja s položaja. »Ker se mi ni uspelo uvrstiti v drugi krog, je to ocena mene kot politika,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Skvernelis.

Oba vodilna se bosta zdaj pomerila v drugem krogu, ki bo 26. maja, na dan evropskih volitev. Po ocenah političnih analitikov in strokovnjakov pa ima večje možnosti 54-letni neodvisni ekonomist Nauseda, še poroča dpa.

Nauseda velja za desnosredinskega kandidata, ki se sam označuje za konservativca. Nekdanja finančna ministrica Ingrida Šimonyte, ki jo podpira konservativna Domovinska unija, pa velja za kandidatko, ki bo nadaljevala politiko dosedanje predsednice, Dalie Grybauskaite, ki po dveh mandatih ne more več kandidirati.