»Obiskovalcem smo želeli ponuditi gastronomske izdelke, ki izhajajo izključno s tega območja, obenem pa jih z različnimi doživetji privabiti na manj znane lokacije istrskega podeželja,« pojasnjuje Mateja Hrvatin Kozlovič, delovna mentorica in pobudnica projekta. Istrski zajtrk so na osnovi njene ideje pred dvema letoma pomagali oblikovati študentje štirih primorskih fakultet – za menedžment, zdravstvene vede, dizajn in turistične študije s podporo ministrstva za šolstvo in šport. Po uspešnem nastopu na turističnem hekatonu v organizaciji Slovenske turistične organizacije je ekipa produkt razvila s svetovanjem pospeševalnika ABC.

Ohranitev gastronomske tradicije

»Preden smo produkt poslali na trg, smo naredili popolno analizo, od oblikovanja paketa in prehranske vrednosti v zajtrk vključenih živil do lokalnih doživetij, ki so vključena v obrok,« pove Hrvatin-Kozlovičeva. »Iz evidenc smo izbrali ponudnike živil, se pozanimali, ali lahko zagotavljajo neoporečen produkt, dostavo, račune… Sestavine istrskega zajtrka pridejo od majhnih in kakovostnih proizvajalcev, ki svojih izdelkov ne prodajajo v velikih trgovskih verigah, ampak se skozi svoje produkte trudijo ohranjati istrsko gastronomsko tradicijo. Lani smo istrski zajtrk prvič ponudili gostom na območju mestne občine Koper in ga dostavljali od začetka junija do konca septembra. Letos se širimo še na občino Piran, glede na zanimanje pa bo zajtrk tudi letos na voljo še v septembru.«

Istrski zajtrk, ki je lahko tudi malica, je na voljo v dveh različicah – klasični in vegetarijanski. Vsebuje istrski kruh, pripravljen z ekstra deviškim oljčnim oljem slovenske Istre in piransko soljo, domačo istrsko panceto, istrsko salamo, kravji sir, sveže in suho sadje ter zelenjavo (vrsta je odvisna od sezone), med, domačo marmelado in zeliščni čaj. V vegetarijanskem zajtrku mesne izdelke nadomesti skuta. Kot ugotavlja Hrvatin-Kozlovičeva, bi bila dobrodošla še kaka različica, na primer družinski zajtrk, manjka tudi pijača, denimo sok, a ga trenutno zaradi težav z dobavitelji v paketu ni, zaradi zanimanja pa obstaja potencial za razvoj še drugih produktov.

Iz turističnih središč na podeželje

Poleg živil, ki predstavljajo raznovrstno kulinarično ponudbo slovenske Istre, je v zajtrk vključenih pet kuponov za lokalna doživetja, med njimi obisk največjega slapa v slovenski Istri v Trebešah, ogled ekološke kmetije z degustacijo suhega sadja in oljčnega olja, obisk zeliščnega labirinta, ogled mestnega stolpa v Kopru… Namen kuponov, ki jih lahko gostje izkoristijo v petih dneh, je, da se premaknejo iz turističnih središč na podeželje, kjer so manj znani, a prav tako atraktivni ponudniki, da spoznajo domačine in vidijo, kje se pripravlja hrana za zajtrk. Za lokalne pridelovalce in ponudnike namestitev predvsem v notranjosti slovenske Istre pa je to odlična priložnost za večjo prepoznavnost in privabljanje gostov, ki si želijo avtentičnih doživetij.

Na vprašanje, kako gostje izvedo za istrski zajtrk, pobudnica projekta odgovarja, da so se povezali s ponudniki namestitev in izkoristili tudi distribucijske kanale prek ponudbe Airbnb. V apartmajih so informativna stojala z brošuro, v kateri so zapisane vse informacije, turisti pa zajtrk lahko naročijo tako prek ponudnika nastanitve kot na spletni strani www.istrianbreakfast.si ali po telefonu. Izberejo si uro dostave zaradi logistike, plačajo pa lahko z gotovino, kartico ali prek spleta. Hrvatin-Kozlovičeva, ki že dolgo dela v turizmu, med drugim je predstavila projekt tradicionalnih istrskih hišk v Truškah, se zaveda, da vsak nov produkt na trgu zahteva čas, vendar optimistično zre v novo turistično sezono.