Policisti ljubljanske policijske uprave so imeli v prestolnici in njeni okolici konec tedna največ dela s premoženjsko kriminaliteto. Ob tem izpostavljajo drzno tatvino v Litiji, kjer so neznanci domačinko pod pretvezo, da bodo okoli hiše opravljali nujna gradbena dela, zvabili iz hiše, nato pa jo okradli. Litijčanka je ostala brez nakita in denarja.

»Na Policijski upravi Ljubljana opažamo pojav drznih tatvin iz stanovanjskih hiš, ki jih storilci izvršujejo na zelo prefinjen in pretkan način, oškodovance pa zavedejo do te mere, da preteče kar nekaj časa, preden ugotovijo, da so bili okradeni. O omenjenih dogodkih smo že večkrat poročali tudi v medijih, vendar opažamo da so ljudje še vedno premalo previdni ali pozorni do neznancev, ki prihajajo na njihove domove in jih ogovorijo,« ob tem pojasnjuje Nataša Pučko z ljubljanske policijske uprave. Po njenih besedah so žrtve predvsem starejši občani, ki se jim tatovi predstavijo kot serviserji, kupci starega železa, delavci elektro službe, ki bodo postavljali daljnovode, delavci komunale, ki bodo sanirali odtoke, in podobno. Njihov glavni namen je, da žrtev zvabijo iz hiše, med tem pa njihovi pajdaši vstopijo v bivanjske prostore in stikajo za denarjem in vrednimi predmeti. Na koncu se tisti, ki je zamotil žrtev, vljudno poslovi, žrtve pa pogosto šele čez čas opazijo, da so jih okradli.

»Občanom tako svetujemo, da imajo osebe, ki so prišle do njih nenapovedano, ves čas pod nadzorom in jih brez potrebe ne vabijo v prostore. Vedno naj zaklenejo hišo, ko to zapustijo, ključ pa naj vzamejo s seboj, pa če tudi 'stopijo samo za vogal',« opozarja Pučkova, ki občanom svetuje, da si nenavadne goste in njihovo vozilo čim bolje ogledajo, da bodo nato policistom lahko podali čim bolj natančne podatke.

Prodajalke tatovoma prekrižale pot

Vsi tatovi sicer niso tako prefinjeni. Konec tedna so policisti na območju ljubljanske uprave obravnavali še najmanj deset vlomov (gre za včerajšnje podatke), tri tatvine in dve roparski tatvini. Med drugim so neznanci v središču Ljubljane vlomili v gostinski lokal, od koder so odnesli dve manjši blagajni z dnevnim izkupičkom. Za seboj so pustili za okoli 4500 evrov škode.

Na Vojkovi cesti v Ljubljani se je tatinski par celo spustil v obračun s prodajalkami trgovine, iz katere sta moški in ženska poskušala ukrasti več artiklov in zbežati, pri čemer so jima pot prekrižale trgovke. Policisti roparsko tatvino še preiskujejo in iščejo tatova v poznih dvajsetih letih.