Kandidat evrofobične desničarske stranke UKIP in samooklicani antifeminist Carl Benjamin si je privoščil najbolj neverjetne domnevne šale o posilstvu, katerih tarča je laburistična poslanka Jess Phillips. Že leta 2016 ji je poslal tvit, v katerem je napisal, »da je ne bi niti posilil«, pred dnevi je svoj čivk še »nadgradil« in si s tem »prislužil« policijsko preiskavo.

V stranki UKIP je bilo sicer vedno precej moških šovinistov, ki so z žaljenjem žensk sprožali ogorčenje in kritike. Nekdanji evroposlanec stranke UKIP Godgrey Bloom se je v preteklosti »pošalil«, rekoč, da so ženske pripadnice njegove stranke, ki ne počistijo tudi za hladilnikom, vlačuge. A se je stanje v zadnjih letih še poslabšalo, brexit, ki je zelo znižal politično kulturo v Britaniji, je dal krila šovinizmu in rasizmu med njegovimi zagovorniki.

Poslanke tarče zmerjanja in groženj

Carl Benjamin se za svojo šovinistično izjavo nikoli ni opravičil ali obžaloval teh besed. Nasprotno. Pred dnevi je na youtubu objavil video, v katerem je nadaljeval s »šalo« o posilstvu: »Zelo veliko se je govorilo o tem, ali bi ali ne bi posilil Jess Phillips. Bil sem v veliko težavah zaradi svojega nepopustljivega stališča, da je ne bi niti posilil. Predvidevam, da bi ob zadostnem pritisku morda to naredil, vendar bodimo odkriti, nihče nima toliko piva.«

Policija je zatem sprožila preiskavo, da bi ugotovila, ali je Benjamin s tem zagrešil kaznivo dejanje. Vrsta poslank, ki so zaradi nasprotovanja brexitu pogosto tarče zmerjanja in ustrahovanja pripadnikov probrexitske skrajne desnice, po navadi celo v bližini parlamenta, upa, da bo Benjamin končal v zaporu, ne pa v evropskem parlamentu.

A Carl Benjamin ni nikakršna izjema. Poslanko Jess Phillips je pred dnevi spravil v jok moški, ki je preteče hodil ob njej, jo spraševal, zakaj se ne bi smel Benjamin šaliti o posilstvu, in dodal: »Jaz te plačujem!«

Rasisti so se spravili tudi na kraljevo družino

Dekle enega od nekdanjih šefov stranke UKIP in nekdanja aktivistka te stranke Jo Marney je lani februarja poskrbela za enega od najhujših rasističnih izpadov, katerega tarča je bila Meghan Markle, takrat že zaročenka princa Harryja. O Meghan je napisala, da »bo njeno seme umazalo kraljevo družino, ker je črnka«.

»To je Britanija, ne Afrika. Kar ne maram je. Črna Američanka je. Rinejo se proti vrhu. Naslednje bo muslimanski premier. In črn kralj,« je dodala. Nemalo Britancem že od vsega začetka ni prav, da je Meghan mešane rase. Princ Harry je že na začetku njunega razmerja obsodil »šovinistično in rasistično zlorabo« njegovega takrat dekleta, zdaj žene Meghan, s katero sta prejšnji teden postala prvič starša.

Ob tem je radijski veteran Danny Baker objavil tvit s staro črno-belo fotografijo para aristokratskega videza z bogataško oblečenim malim šimpanzom, ki ga ženska drži za roko. Pripisal je: »Kraljevo dete zapušča bolnišnico!« Šokanten tvit brani Baker kot neposrečeno šalo. »Gre za šimpanza v gosposki obleki. To je ena od mojih šal. Tokrat ni bila posrečena,« je dejal.

Baker, ki ga rojaki že štiri desetletja dobro poznajo kot novinarja, radijskega povezovalca, scenarista in humorista, se brani tudi z nevednostjo. »Neumno je bilo, da sem to objavil, vendar se mi niti sanjalo ni, da gre za Meghan, njenega dojenčka, drugače tega ne bi naredil.« Prav veliko ljudi mu ne verjame. Da ne gre za ponesrečeno šalo o »razrednosti« britanske družbe, kot je trdil Baker na vratih svojega dva milijona funtov vrednega doma, ampak za rasizem, soglaša velika večina Otočanov. BBC je Bakerja odpustil.