Google je nekoč v sodelovanju s proizvajalci izdajal odlične mobilnike za zelo razumno ceno. Vrhunec tega trenda je dosegel s telefonom nexus 5, ki je izšel leta 2013. Že z nexusom 6 pa so cene pričele rasti. Ko je Google začel izdelovati pixle, smo pričakovali, da bo cena spet nižja. To se ni zgodilo. Ker naprave niso dosegle estetskosti konkurentov, prodaja tudi ni bila vrhunska. Da so naredili napako, so po treh poskusih končno dojeli, saj so zdaj izdali pol cenejšo različico pixel 3. Ta se imenuje pixel 3a in je še grša od pixla 3, ima pa izredno privlačno ceno in zelo zanimivo kamero.

Telefona pixel 3a prihaja v dveh velikostih. Osnovna različica ima diagonalo zaslona 14,2 centimetra (5,6 palca), 3a xl pa diagonalo 15,1 centimetra (6 palcev). Napravi sta sicer še nekoliko večji, saj imata kar nekaj obrobe. Predvsem pri čelu in na bradi. Odločitev za rob na čelu namesto frufruja razumemo, teže pa je opravičiti rob na bradi. Morda zaradi simetrije?

Oba telefona premoreta 4 gigabajtov delovnega spomina, poganja pa ju Qualcommov procesor snapdragon 670, ki ni ravno vrhunski. To potrjujejo tudi prve recenzije. PUBG mobile boste lahko igrali, se vam bodo pa aplikacije odpirale malenkost počasne kot na napravah z najboljšimi procesorji. Baterija premore kapaciteto 3000 miliamperskih (mAh) ur oziroma 3700 mAh, kar naj bi bilo dovolj za en dan. Malce so varčevali pri zaslonu. Oba sta sicer OLED z ločljivostjo 1080 x 2220. Pixel 3a ima poleg tega gostoto 441 pik na palec (ppi), kar je zelo dobro, 3a xl pa 402 ppi, kar je tudi spoštljiva številka. Zalomi se pri steklu, ki ni gorilla glass, temveč cenejši in tradicionalno manj odporen na udarce dragontrail glass podjetja Asahi. Varčevali so tudi pri ohišju telefona, ki je plastičen, ni vodoodporen, prav tako naprava ne premore brezžičnega polnjenja. Ima pa telefon tudi asa v rokavu. To sta operacijski sistem in kamera.

Ker so pixel telefoni opremljeni z osnovno različico operacijskega sistema android, so vselej na tekočem z najnovejšimi varnostnimi in drugimi posodobitvami. Da Googlovi pixli sodijo med naprave z najboljšo kamero, verjetno ni več skrivnost. Pixel 3a in 3a xl imata skoraj identično 12-megapikselsko hrbtno kamero, kot jo najdemo pri pixlu 3. Prednja kamera je 8-megapikselska. Zanimivo pa je, da naprava ne premore Googlovega čipa za obdelavo fotografij pixel visual core, temveč vso obdelavo prepušča procesorju. Rezultati zato niso povsem identični kot pri pixlu 3, a naj bi šlo še vedno za najboljšo kamero za to ceno.

Izhodiščna cena za pixel 3a znaša 399 evrov, za 3a xl pa 479 evrov. Žal bo do začetka prodaje pri domačih operaterjih treba za nakup pokazati nekaj ustvarjalnosti. Kupimo jih lahko v nemški uradni Googlovi spletni trgovini, a jih ne pošiljajo neposredno v Slovenijo.