Balašević, ki sam sebi pogosto pravi kantavtor iz Vojvodine, slovi kot glasbenik, hkrati pa je tudi pesnik, pisatelj, igralec in režiser. Znan je po skladbah, kot so Svirajte mi jesen stiže, Dunjo moja, Neki novi klinci, Prva ljubav, Računajte na nas in Odlazi cirkus. Nedavno je izdal prvi del dvojezične avtobiografske knjige Koledar mojega otroštva/Kalendar mog detinjstva.

Balašević je odraščal v Novem Sadu, poezijo pa je začel pisati že v osnovni šoli. Začetek njegove glasbene poti sega v leto 1977, ko je postal član skupine Žetva. Pred začetkom samostojne kariere leta 1982 je bil tudi član skupine Rani mraz, s katero je leta 1978 nastopil na festivalu v Opatiji. Takrat je v zasedbi nastopal tudi Bora Đorđević, ki jo je kmalu zatem zapustil in ustanovil Ribljo čorbo.

Leta 1979 je Balašević kot član skupine Rani mraz zmagal na splitskem festivalu s pesmijo Panonski mornar. Tedaj je kot tekstopisec sodeloval tudi z Zdravkom Čolićem in skupino Srebrna krila. S skupino Rani mraz je posnel še dve uspešnici, pesem Priča o Vasi Ladačkom in Život je more. Leta 1982 je zapustil skupino in se posvetil samostojni glasbeni poti. Istega leta je izdal album Pub in se podal na jugoslovansko turnejo. Na 40-letni poti je do danes izdal že 15 albumov.