Tokrat je prišlo do silovitih spopadov med policisti in protestniki, ki so prvi vanje metali petarde, molotovke in kamne. Zadržanosti policije, ki je sicer proti njim uporabila vodni top in solzivec, gre zasluga, da ni bilo še več ranjenih. Med policisti naj bi bilo dvanajst ranjenih, glede števila ranjenih protestnikov ni zanesljivih podatkov.

»Tu smo z nalogo, da osvobodimo Albanijo zločinov in korupcije, da bi postala takšna, kot je ostala Evropa,« je dejal opozicijski voditelj Lulzim Basha pred več tisoč privrženci. Napovedal je, da se bodo protesti v prihodnje samo še stopnjevali, vse dokler ne bo vlada prenehala »Albanijo oddaljevati od Evrope«. Množica pa mu je vzklikala: »Hočemo evropsko Albanijo!« To vzklikajo protestniki že vse od leta 1990.

To so bile letos že četrte večje demonstracije proti premierju Ramu. Več kot 60 poslancev desnosredinske Demokratske stranke in njihovih zaveznikov se je na Bashovo pobudo februarja odpovedalo svojim poslanski mandatom. Zdaj opozicija grozi tudi z bojkotom junijskih občinskih volitev.

Socialistična stranka, ki je izšla iz komunistične partije, in Demokratska stranka, ki jo je do leta 2014 vodil Sali Berisha, si sicer že vse od demokratizacije pred 29 leti stojita sovražno nasproti. ZDA in EU pa imata sedanjo vlado za legitimno in obsojata izgrede protestnikov. Najbrž je sicer v obtožbah opozicije na račun vlade nekaj resnice, a prav tako je res, da so v EU zadovoljni z vladnimi reformami sodišč, delno pa tudi z njenim bojem proti korupciji in tihotapljenju mamil. Evropska komisija je zato lani priporočila, da se z Albanijo začno pristopna pogajanja, a to sta za zdaj preprečili Francija in Nizozemska.

Z novim vodjem na napačno pot

Očitno je Demokratska stranka, potem ko je njeno vodenje opustil danes že 75 let stari Sali Berisha, ne le oslabela, ampak se je znašla tudi na napačni poti, ko poskuša s komaj nekaj tisoč privrženci na ulici strmoglaviti demokratično izvoljeno vlado.

Na volitvah 2017, ko jo je že vodil 42-letni Basha, nekdanji župan Tirane, je dobila samo 29 odstotkov glasov. Socialisti so tedaj zmagali z 48 odstotki in s 74 od 140 poslancev dobili absolutno večino v parlamentu. Že tedaj so bili v EU nezadovoljni z Basho, ker je pozival k bojkotu volitev in protestom. Vendar je bil s svojo stranko zaradi pritiska iz Bruslja prisiljen nastopiti na volitvah, na katerih je bila volilna udeležba komaj 46,5-odstotna.

Albanija je sicer v Natu že od leta 2009. Tudi zaradi očitno nezrele opozicije je vprašanje, ali bo skupaj s Severno Makedonijo letos začela pristopna pogajanja z EU. A tudi Ramove težnje po Veliki Albaniji, ko se zavzema za združitev s Kosovom, bi lahko škodovale njegovim prizadevanjem po vstopu v EU.