Petindvajsetletna Taširojeva, tretja na svetovni lestvici, ostaja nerešljiva uganka za tri leta starejšo varovanko celjskega stratega Marjana Fabjana, ki je na svetovni jakostni lestvici mesto pred Japonko. V osmem dvoboju je Japonka dosegla še osmo zmago. Tokrat je bila prepričljiva, saj je Štajerko prisilila v dve kazni že pred polovico finala, nato pa pripravila vzvod roke, iz katerega se je Trstenjakova že skoraj izvila, na koncu pa je tekmovalka iz Dežele vzhajajočega sonca dvoboj vendarle dobila.

Baku ne glede na finalni poraz ostaja uspešno prizorišče za borko Sankakuja, saj je lani na svetovnem prvenstvu v Azerbajdžanu osvojila bron, pred štirimi leti pa se je tukaj veselila srebra na evropskih igrah, ki so štele tudi kot evropsko prvenstvo, temu pa so slovenska dekleta dodala še ekipno kolajno. Po drugi strani pa jo je ravno v Bakuju že lani v polfinalu SP premagala prav Taširojeva.

Nepričakovano se je že po prvi borbi poslovila Andreja Leški. Usoden je bil vazari po dobri minuti dvoboja.

Anka Pogačnik je v kategoriji do 70 kg izgubila uvodni dvoboj z Nemko Miriam Butkereit, ki je letos že stala na stopničkah v Düsseldorfu in Antalyi, po več kot dveh minutah podaljška. Gorenjka je prikazala dober judo, žal pa si je prislužila tudi tri kazni in se po diskvalifikaciji poslovila od nadaljnjih nastopov.

Tekmovanje se bo zaključilo v nedeljo. Slovenske barve bodo branili Klara Apotekar v kategoriji do 78 kg, njena polsestra Anamari Velenšek v kategoriji nad 78 kg in Vito Dragić v kategoriji na 100 kilogramov. Za Turčijo bo v kategoriji do 90 kg nastopil tudi Mihael Žgank.