Kot so prek twitterja sporočili v stranki, je glavni odbor HSS na petkovem zasedanju potrdil odločitev predsedstva stranke, da HSS dokončno izstopi iz EPP. "Z današnjim dnem se končuje članstvo HSS v tej evropski skupini strank," so zapisali.

Razlog za izstop HSS iz EPP, najvplivnejše evropske politične družine v Evropskem parlamentu, je v svojem tvitu pojasnil njen predsednik Krešo Beljak. V njem je Hrvaški demokratični skupnosti (HDZ), ki je prav tako članica EPP, zaželel nadaljnje "plodno" sodelovanje s sestrskimi strankami, na čelu katerih so "pretendenti za hrvaško ozemlje Antonio Tajani, Viktor Orban in Aleksandar Vučić".

Predsednik Evropskega parlamenta in član desnosredinske stranke Naprej Italija Tajani je nedavno razburil Hrvaško, pa tudi Slovenijo z izjavami, ki jih je izrekel v Bazovici pri Trstu na slovesnosti ob italijanskem dnevu spomina na žrtve fojb. Ob tem je dejal, da "naj živi Trst, naj živi italijanska Istra, naj živi italijanska Dalmacija".

Zavračajo Orbanovo "zaprto Evropo, polno sovraštva in strahu"

Kasneje se je v pismu hrvaškemu vodstvu za te izjave opravičil in jih obžaloval. Podobno se je Tajani za svoje besede opravičil tudi v pismu slovenskemu zunanjemu ministru Miru Cerarju in slovenskemu narodu.

Kar se madžarskega premierja tiče, v HSS po poročanju nemškega portala Deutsche Welle zavračajo Orbanovo Evropo, ki je "zaprta, polna sovraštva in strahu". Vučiću, katerega stranka SNS je pridružena članica EPP, pa v HSS očitajo, da zagovarja velikosrbsko in fašistično politiko.

Izstop HSS iz EPP je zgolj simbolnega pomena in na razmerje moči v Evropskem parlamentu naj ne bi vplival, saj ima ta hrvaška stranka v njem le enega poslanca, navaja avstrijska tiskovna agencija APA. Po zadnjih javnomnenjskih raziskavah sodeč pa po Evropskih volitvah v njem ne bo imela nobenega poslanca več.