Po letu in pol obnovitvenih del na novomeškem Glavnem trgu so včeraj Novomeščani dočakali slovesno odprtje starega mestnega jedra v prenovljeni podobi. Po besedah župana Gregorja Macedonija gre za enega največjih projektov v občini v zadnjih letih ali celo desetletjih. Zadnjo večjo obnovo je trg doživel pred 65 leti po zamislih arhitekta in konservatorja Marjana Mušiča.

»Prenovo smo zastavili celovito, z vso pozornostjo, ki si jo najstarejši srednjeveški trg v državi tudi zasluži. Prenovljena površina bo tako služila številnim prireditvam, hkrati bo prostor srečevanja občank in občanov,« je dejal Macedoni.

Kot smo poročali, pa je precej pomislekov sprožila zlasti odločitev občine v zadnjem hipu, da mestno jedro povsem zapre za promet. Zlasti podjetniki, ki delujejo na Glavnem trgu, se bojijo, da bo mesto povsem zamrlo.

Praznično dogajanje so včeraj dopoldne začeli malčki iz novomeških vrtcev z glasbenimi nastopi, v sodelovanju z likovnim društvom Mavrica so slikali novomeške motive, glavnina dogajanja pa se je odvila zvečer. Za obogatitev programa so z Nočjo nakupov poskrbeli tudi trgovci, gostinci in drugi ponudniki, ki delujejo na Glavnem trgu.