Čeprav ima Maribor velikih 11 točk prednosti pred Olimpijo in je boj za naslov državnega prvaka tako rekoč odločen, se kljub temu na današnjem večnem derbiju v Ljudskem vrtu obeta veliko tekmovalnega naboja. Mariborčani želijo z zmago pred razprodanimi tribunami tudi teoretično potrditi osvojitev 15. naslova državnega prvaka v samostojni Sloveniji, Ljubljančani pa so odločeni, da jim slavje preprečijo.

Maribor pričakuje »vse«

Derbi. Nostalgija. In vmes enačaj. Saj so nostalgijo v verzih v Ljudskem vrtu ponudili že v videu, s katerim so vabili na tekmo (domače) sezone. Uspešno – včeraj je bilo na voljo le še 300 vstopnic. Ni prvič, da bi na derbiju dobili prvaka. Niti ne bi bilo prvič v Mariboru. Zgodilo se je pred šestimi leti, prav tako 11. maja in prav tako v 32. krogu. Vijoličasti so na domačem derbiju (2:1) z golom Roberta Berića prišli do enajstega naslova. Če zmagajo danes, bodo slavili petnajstega. Ampak Darko Milanič s svojo ekipo ne črpa iz nostalgije: »Prebral sem, kaj je izjavil Robert Berić, tega se je lepo spominjati, človek v nekem trenutku živi od nostalgije, a zdaj je pomembna sedanjost.«

Morda tudi zato, ker še tako lepi spomini, ki jim je prikimal Martin Milec, lahko obudijo tudi manj svetle trenutke. Maribor je izgubil zadnja ligaška derbija v Ljudskem vrtu, kar se mu proti Ljubljančanom ni zgodilo nikoli. Obenem se zaveda, kakšna pričakovanja bodo napolnila tribune. »Nič drugega jim ne bomo ponudili kot to, da bomo igrali na zmago,« je Milanič nagovoril navijače, a dodal, da »bo tekma sestavljena iz različnih delov, prepričan sem, da ne bo enosmernega prometa«.

Maribor se pripravlja na še en derbi, kjer bo po Milaničevih besedah »vse«. »Ko se bomo branili, se bomo morali dobro odzvati, ker ima tekmec kvaliteto. Ko bomo imeli možnost zabiti, moramo biti lačni golov. Enega, a to ne bo dovolj, zabiti še drugega in v nobenem primeru računati, da je tekma končana.« Vijoličasti tako znova računajo na potrpežljivost. »Kdor bo bolj zbran, bo zmagal,« je še bolj neposredno ocenil Martin Milec. »Ne bomo šli brezglavo. Pričakujete lahko evropski Maribor, ki zna odigrati take tekme.«

Mandarića v strahu za lastno varnost ne bo v Ljudski vrt

Olimpija je v velikem slogu zmagala na zadnjih dveh derbijih v Ljudskem vrtu. Jesensko gostovanje pod Kalvarijo je kljub veličastni zmagi, ko je Olimpija povsem nadigrala Maribor, ostalo v slabem spominu predsedniku Milanu Mandariću. Na tribuni VIP je izpostavljen agresivnim napadom gledalcev, vulgarnim žalitvam in grožnjam, po tekmi pa je skupina navijačev napadla njegov avtomobil, s katerim se je odpravil s parkirišča pri stadionu, zato se je zaradi lastne varnosti odločil, da si današnje tekme v Ljudskem vrtu ne bo ogledal v živo. »Ne želim se še enkrat srečati z občinstvom, ki s svojim nespodobnim vedenjem resno škoduje športu, v katerem delujem več kot 40 let in do katerega gojim veliko ljubezen in strast. Verjamem v športno moč mojih fantov in zmago,« je sporočil Milan Mandarić. Ljubljančani tekme ne bodo pričakali v karanteni na Štajerskem, saj se tako želijo izogniti novim incidentom z nočnimi budnicami.

Trener Olimpije Safet Hadžić ima veliko težav s sestavo enajsterice. Dribler Suljić ne sme igrati zaradi rumenih kartonov, prvokategornika Brkić in Lupeta sta poškodovana. Hadžić ne tarna zaradi odsotnih, ampak pravi, da je v klubu 30 igralcev. »Odločno bomo zaigrali na zmago. Ker želim, da gledalci uživajo v kakovostni predstavi, bomo skušali biti všečni. Pričakujem sproščen Maribor, saj je tako rekoč že prvak. Po tradiciji bo discipliniran, zelo kakovosten v obrambi in tudi napadu. To bomo skušali nevtralizirati in narekovati ritem igre,« je poudaril Safet Hadžić na druženju z mediji, pred katerim je bilo nekaj težav z logistiko – niso našli ključa za odklepanje prostorov VIP v Stožicah in stikala za prižiganje elektrike.

Zadnji derbi v Ljudskem vrtu je odločil defenzivni vezist Tomislav Tomić z evrogolom in tudi danes bo eden glavnih adutov moštva. »Razpoloženje v ekipi je zelo dobro. Popolnoma se zavedamo, kaj tekma pomeni našim navijačem, zato moramo od prve minute igrati na vso moč, da jih bomo razveselili z zmago. Razlika v kakovosti med nami in Mariborom ni takšna, kot je razlika v točkah na lestvici. Upam, da bomo nadaljevali tradicijo dobrih iger Olimpije v Mariboru,« je dodal Tomislav Tomić.