Potem ko so bili med tednom junaki v evropskih tekmovanjih, bodo tudi jutri, ko bodo sklenili letošnjo sezono v premier ligi, v središču pozornosti angleški nogometni klubi. Najbolj kakopak dva, vodilni Manchester City in drugi Liverpool, ki ju pred zadnjim dejanjem loči le točka (95:94). Zato bodo poleg osredotočenosti na svojo zmago oboji z enim očesom spremljali tudi razplet tekmečevih tekem: Liverpoolove domače proti sedmemu Wolverhamptonu in Cityjeve gostujoče pri 17. Brightonu.

Vsaj na papirju tako lažje delo čaka moštvo trenerja Pepa Guardiole, ki je v predzadnjem krogu poskrbelo za dramatično tekmo. Leicester City je namreč premagalo po zaslugi pravega evrogola branilca Vincenta Kompanyja in neverjetne nespretnosti gostujočega napadalca Kelechija Iheanacha, ki je v izdihljajih tekme grdo zapravil sijajno priložnost. In ker gre pri omenjenem za nekdanjega člana Cityja, so seveda splet in družbena omrežja takoj preplavili zapisi in fotografije s šaljivimi in tudi jeznimi sporočili, v katerih so se norčevali iz nigerijskega napadalca in se jezili nad njim, češ da je priložnost zapravil nalašč in s tem naslov podaril svojim nekdanjim soigralcem. No, naslov vseeno še ni oddan, ne nazadnje sta nas tekmi v ligi prvakov le pred nekaj dnevi znova opomnili, da »ni konec, dokler ni konec«.

Je pa pred zadnjim krogom City, jasno, v boljšem položaju. V teoriji oziroma v odvisnosti od izida Liverpoola si lahko za osvojitev naslova privošči tudi poraz ali remi, zmaga pa mu ga prinaša v vsakem primeru. Za Liverpool medtem štejejo le tri točke, pri čemer City jasno ne sme zmagati. Remi bi medtem moštvu trenerja Jürgena Kloppa naslov prinesel ob domala nemogočem scenariju – če bi City obenem izgubil s petimi goli razlike. Njegova razlika v golih je namreč trenutno 91:22, L'poolova 87:22, v Angliji pa je ob enakem številu točk prvi kriterij skupna razlika v golih. Če je ta enaka, je drugi število doseženih golov, če je tudi to enako, pa sledi – dodatna tekma. Kar pa se še ni zgodilo in bi se tudi tokrat ob znanstvenofantastičnem scenariju – če bi City izgubil z 0:4 in Liverpool hkrati remiziral 4:4. Ali če bi bilo 1:5 in 5:5, 2:6 in 6:6… Kakor koli, če bo naslov osvojil City, mu bo to v najvišjem rangu angleškega nogometa uspelo šestič, četrtič, odkar obstaja premier liga, in drugič zapored, če Liverpool, pa skupno že devetnajstič, a šele prvič v premier ligi in po sezoni 1989/90. Pri čemer bi že njegova dozdajšnja točkovna bera iz letošnje sezone (94 točk) za naslov zadostovala prav vsako sezono z izjemo lanske, ko je s 100 točkami rekord postavil prav City, in sezone 2004/05 (95 točk Chelseaja). Kar je le nov dokaz, kako fantastični sezoni sta za obema kluboma, ki bosta o naslovu torej odločala v zadnjem krogu, kar se bo v premier ligi sicer zgodilo osmič.

Ker smo izmed obeh odločilnih tekem z grafiko izpostavili Cityjevo, ki je pač favorit, dodajmo, da si je njihov nasprotnik Brighton za tem, ko ga med elito ni bilo kar 34 let, obstanek tokrat zagotovil že drugo sezono zapored, s čimer je izpolnil glavni cilj. Na tekmi, na kateri bo pred domačimi gledalci skušal zagreniti življenje tekmecu, pa bo pogrešal le Izquierda, medtem ko pri Cityju ne bo poškodovanega De Bruyneja.