Napovedi so se uresničile. Po uvrstitvi v finale nogometne lige prvakov angleških klubov Liverpoola in Tottenhama sta se večer kasneje v finale evropske lige uvrstila nova Angleža. Arsenal je po izjemnem večeru Aubameyanga, ki je zabil tri gole, s 4:2 zmagal v Valencii. Pot Chelseaja do finala je bila težja od pričakovanj, saj so si Londončani zmago proti Eintrachtu iz Frankfurta zagotovili šele po streljanju enajstmetrovk. Nogometaši Chelseaja so trepetali do zadnjih sekund, saj so imeli Nemci veliko priložnosti, da bi pripravili senzacijo. Frankfurtu je bolje kazalo tudi po polovici enajstmetrovk, saj so vodili s 3:1. V nadaljevanju se je izkazal vratar Chelseaja Kepa Arrizabalaga, ki je ubranil strela Martina Hinterregerja in Goncala Paciencie.

Prvič v zgodovini se je zgodilo, da bodo v finalu dveh najprestižnejših nogometnih tekmovanj igrali klubi iz iste države. Da je mejnik za Angleže še večji, dokazuje podatek, da sta se doslej angleški moštvi le dvakrat pomerili v finalu. Leta 1972 je v finalu takratnega pokala Uefe Tottenham premagal Wolverhampton, v finalu lige prvakov pa je leta 2008 Manchester United ugnal Chelsea. »Angleška liga je v vzponu. Je najmočnejša na svetu, zato me podatek, da so si finale zagotovili štirje angleški klubi, ne preseneča,« je razplet komentiral Chelseajev menedžer Maurizio Sarri. Zanimivo je, da se bosta londonska kluba 29. maja v finalu pomerila v skoraj 4000 kilometrov oddaljenem Bakuju.

Evropska liga, povratni tekmi polfinala: Valencia – Arsenal 2:4 (1:1, Gameiro 11, 58; Aubameyang 17, 69, 88, Lacazette 50) – v finale Arsenal s skupnim izidom 7:3), Chelsea – Eintracht 5:4 – po enajstmetrovkah (1:0, 1:1, Loftus-Cheek 28; Jović 49 – enajstmetrovke: 0:1 Haller, 1:1 Barkley, 1:2 Jović, Azpilicueta (Trapp ubranil), 1:3 de Guzman, 2:3 Jorginho, Hinteregger (Arrizabalaga ubranil), 3:3 Luiz, Paciencia (Arrizabalaga ubranil), 4:3 Hazard) – v finale Chelsea s skupnim izidom 6:5.