S tem so se v Teheranu odzvali na besede ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki je v četrtek pozval Iran k pogovorom o odstopu od njihovega jedrskega programa. Pri tem je tudi dejal, da ne izključuje možnosti vojaškega spopada.

Visoki predstavnik Iranske revolucionarne garde Jadolah Džavani je izjavil, da se ne bodo pogovarjali z Američani. Ocenil je, da si Američani tudi ne bodo upali vojaško posredovati proti njim. Dodal je, da so ZDA nezanesljive, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina, ki se sklicuje na iransko tiskovno agencijo Tasnim.

Iranski veleposlanik v ZDA Madžit Taht Ravanši je povedal, da se je Iran z drugimi državami, vključno z ZDA, pogovarjal v sklopu jedrskega sporazuma. Dodal je, da so se ZDA kar naenkrat odločile zapustiti pogajalsko mizo, zdaj pa se sprašujejo, kakšno jamstvo imajo, da tega ne bodo storile še enkrat.

Na tisoče Irancev se je danes udeležilo shodov v podporo Iranski vladi, ki je v sredo napovedala, da bo vb odgovor na zaostritev ameriških sankcij prenehala spoštovati nekatera določila jedrskega sporazuma. Nove sankcije proti Iranu na jeklo, železo, aluminij in baker zadevajo deset odstotkov celotnega izvoza države.

Ameriški predsednik je sicer v četrtek zatrdil, da Washington noče konflikta s Teheranom. »Želimo, da bi bili močni in veliki, da bi imeli mogočno gospodarstvo,« je dejal o Iranu. Menil je, da lahko dosežejo dober dogovor.