Danes izpostavljamo najdražja športna obuvala, ki jih je mogoče kupiti na trgu, za veliko večino bo treba vsaj do Benetk, če ne kar do Dunaja ali Milana, kjer imajo najprestižnejša podjetja svoje dobro založene prodajalne. Današnji katalog najdražjih superg za moške je hkrati katalog najprestižnejših modnih znamk na svetu, obuvala pa s športom nimajo veliko skupnega, podobno kot moderne kavbojke nimajo nič z vzrejo živali. Pomagali smo si s primerjavami in lestvicami različnih spletnih strani, a treba je poudariti, da so najdražji modeli narejeni v majhnih serijah in da prava trgovina z najdražjimi modeli pravzaprav poteka na spletnih dražbah, na katerih trenutno kraljujejo redki modeli superg podjetij Adidas, Nike, Off-White in seveda tistih, ki jih navajamo v nadaljevanju.   

Berluti, 7500 evrov

Francosko podjetje italijanskih korenin ponuja med mnogimi skoraj nedosegljivimi vrstami moških čevljev in športnih copat tri modele, za katere je treba odšteti celo premoženje. Fast Track Torino Alligator Leather & Neoprene Sneaker za 7500 ter Fast Track Torino Alligator Leather Sneaker in Playtime Palermo Alligator Nubuck Sneaker za 6800 evrov. Jasno, izpostavili smo prvi par, za katerega so ustvarjalci prepričani, da odpira nov trend tekaških čevljev in da krši nenapisano pravilo o povezovanju aligatorjevega usnja s športnim spodnjim, tekaškim delom. Mimogrede, »tekaški čevlji«, najdražji, ki jih lahko kupite v redni prodaji, nimajo vezalk. Če vas zanima, Berluti je podjetje, ki je nastalo leta 1895 v italijanski Senigalliji. Leta 1993 ga je kupilo največje podjetje za luksuz LVMH, zato Berluti osebno vodi sin največjega lastnika – Antoine Arnault. Če boste kupili Berluti, se boste pridružili veliki družini, v kateri so (bili): Alain Delon, Dean Martin, Andy Warhol, Charles Aznavour, Frank Sinatra, Robert De Niro, Joe Pesci, Harvey Keitel, Yves Saint Laurent, Marcel Proust, Roman Polanski…

Louis Vuitton, 7000 evrov

Model, ki ga najvišje cenijo pri Louisu Vuittonu, so športne copate z imenom Sneaker alta Rivoli. Gre za visoke superge v črno-beli ali rjavo-beli verziji, izdelane iz kombinacije gume ter manj eksotičnega in kakopak krokodiljega usnja, ki jih na uradni strani niti nimajo več. Enake modele z istim imenom, ki se dičijo z manj krokodila, je mogoče dobiti že za pičlih 680 evrov. Se sprašujete, kdo to kupi? Za občutek: Louis Vuitton zaposluje več kot 120.000 ljudi in je imel leta 2017 10 milijard dolarjev prihodkov.

Swear, 4510 evrov

Londonsko podjetje je bilo ustanovljeno leta 1997 in velja za kultno blagovno znamko britanskih čevljev. Pravijo, da odražajo dinamično in živahno londonsko kulturo ter glasbeno sceno, pa tudi individualnost, ki pa jo je treba plačati. Njihove superge dobite že za 500 evrov, model, ki ga cenijo višje, pa je Regent Hi-Top Sneakers. Za 4510 evrov dobite visoke črno-zlate superge, ob poudarjeni individualnosti še telečje usnje v notranjosti, zunaj pa kombinacijo krokodila, semiša in gume. Če vas krokodilje usnje moti, imajo na voljo tudi pitona.

Kiton, 2500 evrov

Izredno težko je izbrskati uradno ceno Kitonovih športnih copat iz krokodila. Neuradno, po različnih (spletnih) trgovinah se cene gibljejo med 2200 in 3100 dolarji, pri Kitonu pa svojih cen ne izdajo. Morali boste v trgovino – nam najbližja je v Noventi pred Benetkami. Model Sneakers 100% Crocodile že v imenu pove, kaj boste nosili. Sicer pa gre za superge, ki jih modna hiša Kiton iz Neaplja, ustanovljena leta 1956, šiva v zelo omejenih serijah. Jasno, v povprečju so njihove superge štirikrat cenejše, visoko ceno pa imajo njihove moške obleke.

Prada, 2200 evrov

Superge iz luksuznega krokodilskega usnja imajo ekskluzivno, sodobno obliko. Močan gumijast podplat določa športni duh čevlja. Pri milanski Pradi znajo s čevlji in nobenega dvoma ni, da so tudi nizki črni Crocodile Leather Sneakers za 2200 evrov s črnimi vezalkami izvrstno obuvalo. Le da so za mnoge kupce malce predragi, kajne? Imajo tudi obsežno serijo cenejših superg in čevljev. V outletih, ki jih tudi v bližnjih Furlaniji in Benečiji kar mrgoli, je mogoče dobiti moške športne copate Prada že za manj kot 300 evrov.

Giuseppe Zanotti, 1295 evrov

Eden najpomembnejših sodobnih italijanskih modnih oblikovalcev Giuseppe Zanotti (1957) je velik oboževalec čevljev. V zadnjih letih je začel z oblikovanjem prestižnih športnih copat, ki jih primerja s kavbojkami, saj meni, da ne jeans ne superge nimajo pravil. Njegovo podjetje ob obuvalih ponuja še nakit, torbice in usnjene izdelke. Gzxcowan so visoke športne superge iz črnega usnja in gume, čez vezalke in zadrgo pa imajo napeljano (za mnoge skoraj preveč kičasto) zlato uro s pripadajočim zlatim pasom.

Gucci, 1200 evrov

Zelenomodro, vijoličasto, oranžno, sivo-rumeno-črne visoke športne copate. Bojda imajo Flashtrek korenine v pohodniških čevljih, proizvajalci pa namigujejo, da je mogoče čevljem iz usnja, gume in semiša enostavno odstraniti nakit, ki oklepa dele z vezalkami. Jasno, gre za tiste, ki bi jih dragi kamni motili pri hoji in jih ne moti, če izgubijo občutek hipijevskih šestdesetih. Za tiste, ki se jim zdi cena 1200 evrov previsoka, je treba povedati, da imajo pri Gucciju tudi trikrat cenejše modele, ki po barvah sodeč (rdeča, zelena) še vedno ponujajo popolno izkušnjo.

Fendi, 1100 evrov

Pri rimskem Fendiju že od leta 1925 skrbijo predvsem za visoko žensko modo, leta 2001 pa so kot mnoga podobna podjetja prešli pod okrilje multinacionalke LVMH. Pravijo, da so njihovi partnerji. Kakorkoli, Fendi ima po svetu kakšnih 200 trgovin, nas pa zanimajo moške športne copate z uradnim imenom Sneakers Multicolour Tech Fabric High-Tops. Črno usnje, bela in rožnata guma, ki ob sodobni nogavici s Fendijevim logom sestavljata visoke copate. Cena je 1100 evrov, sicer pa povsem solidne Fendijeve teniske dobite že za 600 evrov.

Hermès, 850 evrov

V pariškem modnem gigantu so mojstri usnjenih izdelkov, superge pa so bolj za zraven. Najdražji model njihovih športnih copat je Sneakers Stadium. Čevlji na videz niso nič posebnega, pravzaprav zelo spominjajo na klasične modele New Balance. Pri Hermèsu pravijo, da gre za sodobno estetiko, ki jo še posebej poudarjata lahka moderna poslikana tkanina in semiš. Treba pa je poudariti, da pri Hermèsu nimajo veliko cenejših moških športnih copat. Cene se gibljejo v okolici 700 evrov. Po drugi strani njihova najdražja ženska torbica stane 2 milijona dolarjev.

Balenciaga, 795 evrov

Baskovski modni oblikovalec Cristóbal Balenciaga (1895–1972) je prvi butik odprl leta 1917 v San Sebastiánu. Zdaj je podjetje, ki s svojim ustanoviteljem praktično nima nobene povezave več, v lasti francoske multinacionalke Kering. Prodajajo izdelke visoke mode, bolj za ženske kot moške. Kar pa ne drži za športne copate. Večino jih je mogoče kupiti za kakšnih 700 evrov, v seriji najdražjih, ki stanejo 795 evrov, pa najbolj izpostavljajo Triple S Mesh, Nubuck and Leather Sneakers. Copate imajo podplat v treh ravneh in kopico možnosti pri barvnih kombinacijah.