Kot so sporočili iz urada predsednika republike, so vsi trije kandidati priznani mednarodnopravni strokovnjaki, izpolnjujejo pogoje za članstvo v Stalnem arbitražnem sodišču in so po predsednikovi oceni primerni kandidati za opravljanje funkcije člana tega sodišča s sedežem v Haagu. Na podlagi mnenj vodij poslanskih skupin in predstavnikov narodnih skupnosti DZ je Pahor ugotovil soglasje poslanskih skupin, da je v imenovanje predlagal vse tri kandidate za navedena mesta, ki so se prijavili na razpis ministrstva za pravosodje.

Kandidati za prosta mesta članice ali člana Stalnega arbitražnega sodišča s sedežem v Haagu se bodo še pred glasovanjem v DZ predstavili javnosti, so še napovedali v predsedniški palači.

Stalno arbitražno sodišče v Haagu je bilo ustanovljeno leta 1899 kot prvi globalni mehanizem za reševanje sporov med državami. Vsaka država, ki je podpisnica haaških konvencij, ima lahko do štiri člane stalnega arbitražnega sodišča. Ta funkcija ni plačana in je predvsem častna. Člani predstavljajo nabor, iz katerega lahko države, ki nameravajo rešiti spor z arbitražo, izberejo arbitre.

Iz Slovenije je trenutno članica sodišča Maša Zgonec-Rožej, Mirjam Škrk pa se letos izteče mandat. Na Stalnem arbitražnem sodišču je potekala sicer ad hoc arbitraža o meji med Slovenijo in Hrvaško.