Osemindvajsetletna Anna Sorokina bo imela v zaporu od štiri do dvanajst let časa za razmišljanje, kako so njene prevare vplivale na nič hudega sluteče žrtve. Nemška državljanka, ki se je rodila v Rusiji, se je v New Yorku izdajala za bogato, 60 milijonov evrov težko dedinjo, z lažnim nazivom ji je uspelo med novembrom 2016 in avgustom 2017 pridobiti posojila bank, stanovati v luksuznih hotelih sredi Manhattna, potovati z zasebnimi letali, življenje na veliki nogi pa poravnati z neunovčljivimi čeki ali posojili. Zakaj? Takšno življenje ji je bilo všeč, a zanj ni imela denarja. »Zaslepljeni od blišča New Yorka ste se obrnili h goljufiji. Šokiralo me je, kako daleč ste bili pripravljeni iti za financiranje življenja, ki si ga niste mogli privoščiti,« je mladenko, ki je ob razglasitvi sodbe planila v jok, okrcala sodnica Diane Kiesel.

V vlogi bogate dedinje Anne Delvey je Sorokinova razmetavala z denarjem, postreščkom in taksistom dajala ogromne napitnine, jedla v pregrešno dragih restavracijah, živela v najprestižnejših hotelih v osrčju New Yorka, se družila s smetano družabne scene, hodila na ekskluzivne zabave. A vse je bila le kulisa, predstava. Lažno življenje na instagramu, v resničnem svetu pa prazen bančni račun. Luksuzni življenjski slog, osebnega trenerja, oblačila priznanih modnih znamk je običajno financirala s pomočjo kredita, ki ji ga je uspelo s prevaro dobiti na kakšni banki. Veliki met ji vendarle ni uspel – novembra 2016 je skušala dobiti 22 milijonov dolarjev bančnega posojila za odprtje kluba oziroma umetniškega centra sredi Manhattna. S ponarejenimi dokumenti je skušala dokazati, da ima v Evropi pravo bogastvo, do katerega naj ne bi imela trenutnega dostopa, bi ji pa lahko zagotovilo posojilo na drugi strani luže. Zaradi nezadostnih rednih finančnih prilivov, s katerimi bi odplačevala posojilo, so jo zavrnili.

Oskubila je tudi očeta

Spustila se je tudi na osebno raven, saj je okoli prinesla tudi prijateljico. Povabila jo je na luksuzno šestdnevno potovanje v Maroko, račun za vilo z zasebnim bazenom in služabnikom pa prepustila njej, saj so njeno kreditno kartico zavrnili. »Odrekli smo se ji,« je za britanske medije dejal Annin oče Vadim, ki s soprogo in najstniškim sinom živi v Nemčiji. »Upam, da bo našla, kar koli že išče. Niti sanjalo se nam ni, kako živi v Ameriki. Nikoli nam ni poslala niti centa, ravno nasprotno, tudi od nas si je izposojala denar. Plačeval sem ji najemnino, hrano, oblačila. Rekla je, da s tem vlagam v svetlejšo prihodnost. Vedno je bila zelo sebična, čeprav smo jo dobro vzgojili,« je komentiral hčerina dejanja.

Osemindvajsetletnica se je šele ob razglasitvi sodbe s solzami v očeh opravičila svojim žrtvam, prej se je bolj kot s čim drugim ukvarjala, kako bo na sodišču oblečena in kdo jo bo igral v seriji na Netflixu in HBO, ki ju snemajo po njeni zgodbi (Jennifer Lawrence in/ali Margot Robbie, nad staro Lindsay Lohan je naravnost zgrožena). »Tukaj niti ni tako slabo. Vse skupaj jemljem kot družbeni eksperiment,« je za New York Magazine sporočila iz zloglasnega zapora Rikers. Vztraja, da je za vso prevaro, ki je kot take še vedno ne priznava, stala želja po kariernem in osebnem uspehu v velikem jabolku. »Kar sem storila narobe, ne more izničiti vsega, kar sem storila prav,« se še huduje. Njen odvetnik je že med procesom trdil, da so jo prehitro ujeli, saj da je nameravala vrniti ves izposojen denar. »Tako kot Frank Sinatra si je tudi Anna ustvarila lastne priložnosti,« je razlagal poroti, ki mu ni nasedla. Poleg zaporne kazni bo morala plačati še okoli 20.000 evrov sodnih stroškov, žrtvam pa povrniti škodo v višini nekaj manj kot 200.000 evrov.