V ospredju domnevnega poskusa nadzorovanja elektronske pošte hrvaškega notranjega ministra Davorja Božinovića se je znašel podpredsednik hrvaškega sabora in vladajoče stranke HDZ Milijan Brkić, ki ga imajo tudi za sivo eminenco celotne afere SMS. Navedbe o domnevnem naročilu nadzorovanja Božinovićeve elektronske korespondence je v torek bombastično objavil zagrebški tednik Nacional.

Časnik redno objavlja nove podrobnosti zgodbe, ki jo na Hrvaškem doživljajo kot obračun znotraj HDZ. V spopadu sta strankarski struji, od katerih je ena privržena hrvaškem premierju in šefu največje hrvaške politične stranke Andreju Plenkoviću, druga pa Brkiću, ki naj bi pripadal bolj konservativnemu in desnemu krilu HDZ še iz časov bivšega predsednika stranke Tomislava Karamarka in je od prihoda Plenkovića na čelo HDZ na stranskem tiru. Minister Božinović je eden izmed najbolj zaupnih Plenkovićevih sodelavcev. Bil je tudi šef urada nekdanjega hrvaškega predsednika Stipeta Mesića, zatem pa hrvaški veleposlanik pri zvezi Nato ter obrambni minister.

Brkića aprila kazensko ovadili

Medtem je hrvaška policija prejšnji torek znova preiskala hišo enega od obtožencev v aferi SMS, nekdanjega policijskega strokovnjaka za informatiko Franja Varge, ki naj bi ponarejal SMS-sporočila za potrebe nekoč najmočnejših hrvaških ljudi v nogometu in poslu, Zdravka Mamića in Ivice Todorića. Policija je sumila, da naj bi Varga medijem razkril zaupne podatke iz tajne preiskave o drugih vejah afere SMS, kot je domnevno sledenje elektronski komunikaciji nekdanje Brkićeve soproge in še treh žensk, za katere naj bi se Brkić zanimal. Zaradi te veje afere SMS so aprila letos kazensko ovadili tudi Brkića, ki je pred politično kariero delal v vrhu hrvaške policije in obveščevalne službe. Njegovo podobo vzornega veterana vojne in državnega uslužbenca je že prej zamajala afera z njegovo dokazano ponarejeno diplomo na študiju kriminalistike.

Varga je bil februarja letos obtožen oviranja pravosodnih postopkov, ker je menda pripravil lažna SMS-sporočila, ki naj bi Mamića in Todorića predstavila kot žrtvi političnega pregona. Varga naj bi si izmislil in ponaredil SMS-komunikacijo med hrvaškim državnim tožilcem in sodniki v primeru Mamića kot tudi med Plenkovićem in nekdanjo ministrico za gospodarstvo Martino Dalić v zvezi s preiskavo proti Todoriću zaradi krize v nekdanjem Agrokorju.

V obtožnico so zajeli tudi nekdanjega voznika hrvaškega kmetijskega ministra Blaža Curića, ki velja za Brkićevega prijatelja in soborca. Curić naj bi Vargi priskrbel vse telefonske številke visokih državnih uradnikov, ki jih je potreboval za ponarejanje SMS-sporočil. Spremljanje elektronske pošte Božinovića naj bi Vargi že lani naročil ravno Curić, a naj bi Varga to zavrnil. V medijih ugibajo, da naj bi vohunjenje v resnici zahteval Brkić, ki sicer zavrača vse medijske in pravosodne obtožbe. Trdi, da so se v celo operacijo podtikanja proti njemu vključile »stare strukture Udbe«, a ni želel odgovoriti, na koga meri niti ali tovrstne strukture obstajajo znotraj HDZ. Celotna zgodba diši po paraobveščevalnem podzemlju, ki na Hrvaškem meša štrene od njene osamosvojitve.

Plenković čaka izid preiskave

Premier Plenković se izogiba vprašanjem o svojem odnosu z Brkićem in o SMS-nadaljevanki, a ni stopil v bran Brkića, kot je to storil v aferah, v katerih so se znašli njegovi ministri. Plenković vztraja, da čaka na izide uradne preiskave. Podobne so tudi izjave predsednika hrvaškega parlamenta Gordana Jandorkovića, ki pričakuje, da bosta policija in pravosodje čim prej ugotovila, kaj se je resnično dogajalo.

Politično-obveščevalno-kriminalno nadaljevanko pa želi čim prej pripeljati do konca hrvaška predsednica Kolinda Grabar - Kitarović, ki je imela med svojo predvolilno predsedniško kampanjo pomembno podporo Brkića kot enega najboljših operativcev HDZ. Grabar-Kitarovićeva je od hrvaške varnostno-obveščevalne službe (SOA) v sredo zahtevala poročilo o aferi SMS ter o domnevni zahtevi za vohunjenjem Božinoviću. Glede na vsebino tega sporočila bo lahko sklicala tudi sejo državnega sveta za nacionalno varnost.