Kot so zapisali v poslanski skupini SMC, imajo evropski poslanci jasno vlogo v okviru postopka imenovanja Evropske komisije v Evropskem parlamentu. Kandidati za evropske komisarje so zaslišani pred pristojnimi delovnimi telesi, o komisiji pa glasuje tudi celoten Evropski parlament, so pojasnili. »Če bi se že pogovarjali o morebitnih spremembah postopka oblikovanja predloga evropskega komisarja, bi veljalo razmisliti o večji vlogi državnega zbora,« so poudarili.

Iz poslanske skupine LMŠ pa so sporočili, da je v Sloveniji uveljavljen postopek imenovanja člana Evropske komisije, ki ga izvaja tudi velika večina držav EU. V tem trenutku ne vidijo potrebe, da bi postopek imenovanja tik pred volitvami spreminjali. Poudarili so, da je bolj pomembno vprašanje, kot kdo imenuje, kaj bo kandidat za komisarja naredil za Evropsko unijo in Slovenijo, ki je del nje.

Tudi vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je poudaril, da se pravil ne spreminja med igro in če bi že spreminjali postopek, bi se morali tega lotiti po evropskih volitvah. Ocenil je, da so evropske volitve blizu in da stranke iščejo pozornost. »Verjetno je tudi NSi šla iz tega naslova v to akcijo,« je dejal za STA. Glede na predlog NSi bi kandidata za novega komisarja ali komisarko v Bruslju predlagala vlada, ki bi za to morala dobiti soglasje najmanj petih od osmih poslancev, ki bodo izvoljeni na volitvah v Evropski parlament konec meseca. Predlog bi nato vlada poslala v pristojni parlamentarni odbor, to je odbor za zadeve EU, v katerem bi potekala predstavitev kandidata za komisarja.

Po sedaj veljavni zakonodaji kandidata za evropskega komisarja predlaga vlada na predlog predsednika vlade. Kandidat se v skladu s trenutno zakonodajo predstavi odboru za zadeve EU, katerega mnenje pa za vlado ni zavezujoče.