Jure Tomič, priznani slovenski kuhar in sommelier, je leta 2002 v Brežicah odprl družinsko restavracijo Ošterija Debeluh, kjer imajo ob degustacijskih menijih tudi izvrstno vinsko karto. Tomič razvija kombinacijo avtorske in tradicionalne kuhinje s prijetnim ambientom in vrhunsko postrežbo, ki je 37-letniku v ponedeljek zvečer prinesla nagrado JRE za najboljši servis. Jeunes Restaurateurs d'Europe, mednarodno cenjena kulinarična organizacija mladih gostincev in kuharjev, je bila ustanovljena leta 1974 v Franciji, zdaj pa deluje v 16 državah. Restavracije, ki so vključene v mrežo, se skupaj lahko pohvalijo z več kot 180 Michelinovimi zvezdicami. Glavno vodilo združenja je strast do ustvarjanja jedi in perfekcionizem, obenem pa se zavzemajo, da je hrana, ki je servirana, sveža in lokalne pridelave. Za zdaj je v mrežo vključenih 350 restavracij in 160 hotelov v Franciji, Avstraliji, Avstriji, Belgiji, na Hrvaškem, v Nemčiji, na Irskem, v Italiji, Luksemburgu, na Nizozemskem, Poljskem, v Romuniji, Španiji, Švici, Veliki Britaniji ter ne nazadnje v Sloveniji.

Prepričali s predanostjo

Na vsaki dve leti JRE priredi dogodek, na katerem svojim članom podeljuje nagrade s šestih področij: okus porekla, dediščina, podjetnost, storitve, inovacija in talent. Tomič je na 16. mednarodnemu kongresu v belgijskem Liègeu prejel nagrado za servis, saj po besedah organizatorjev restavracijo Debeluh »opredeljujejo gostoljubnost, popoln ambient in skrbno izbrana vinska karta, kar izpopolnjuje izjemen servis«. Tomiča in sodelavce pa so označili kot »popolnoma predane gostom«. Vrhunski servis gostinci težko dosežejo, lahko ga razumemo kot skladno koordinacijo kuharskega kadra in strežnega osebja, katerih glavni cilj je zadovoljen gost. Tomiču je rezultate uspelo doseči tudi s pomočjo družine (mame, očeta in brata), ki je del uigrane ekipe restavracije ob sotočju Save in Krke. Sicer je Tomič diplomirani inženir živilstva in prehrane, ki je pred odprtjem Debeluha izkušnje nabiral v številnih mejnih restavracijah. Strast do kuhe pa je, pravi, čutil že kot otrok. »Kuhanje me navdušuje: novi izdelki, novi stili, nove tehnike in seveda, dizajn in inovacija,« pravi Tomič.

Nagrajenci preostalih kategorij

Poleg Brežičana so nagrade dobili tudi kuharski mojstri, ki so se izkazali na preostalih področjih. Za najbolj inovativnega chefa so izbrali Paula Airauda, ki ustvarja v restavraciji Amelie v španskem San Sebastianu. Naš severni sosed Andreas Döllerer je prejel nagrado za okus porekla; njegovo kuhinjo lahko pokusimo v restavraciji Döllerers Geniesserrestaurant v Gollingu, nekaj kilometrov južno od Salzburga. Nemca Jan-Philippa Bernerja iz hotela Söl'ring Hof so v JRE letos okronali z nazivom najbolj talentiranega, medtem ko sta Sonja in Richard Rauch iz avstrijske restavracije Geschwister Rauch dobila nagrado za podjetnost. Kulinarične vezi med preteklostjo in prihodnostjo je po mnenju komisije v kategoriji dediščina najbolje tkal Luca Marchini, ki kuha v Modeni, v restavraciji L'Erba del Re. Ob Juretu Tomiču je bilo letos med nominiranci še nekaj slovenskih mojstrov: Uroš Štefelin iz Vile Podvin, Tanja Pintarič iz gostilne Rajh, Uroš Fakuč iz novogoriškega Dama in Marko Pavčnik iz restavracije Pavus.

Jure Tomič ni prvi Slovenec, ki je svoje sposobnosti dokazal kulinarični organizaciji JRE. Leta 2015 je nagrado za talent leta prejela Ana Roš iz Hiše Franko, dve leti za njo pa je nagrado za inovativnost domov odnesel Tomaž Kavčič iz Gostilne pri Lojzetu.