No, lahko si zatisneš oči in ušesa, če spadaš v »pravo« kategorijo ljudi, dokler morda sam ne postaneš tarča. Tudi v okolju, kjer je veliko kriminala ali pa kjer je, na primer, mafija, je najbrž težko živeti. Vsaj jaz bi težko. Tega pri nas niti nimamo toliko, smo razmeroma varna država. Ampak glede tega so nekatere države na svetu še na boljšem. Tudi prometno so nekatere druge države dosti na boljšem kot mi. Smo na tranzitnem območju in se zaradi tega dušimo v prometu. Sam se nekje od maja do konca avgusta skoraj načrtno izogibam temu, da bi se peljal proti Primorski. Res se mi ne ljubi po polžje premikati po cesti in gledati, kje bi lahko vsaj približno normalno vozil. In še več je takih primerjav.

Ampak vendar nikoli nisem razmišljal, da bi šel drugam. Morda sem imel v življenju srečo, da sem vedno imel službo, da sem lahko preživel, pa ne samo iz rok v usta. Taki časi so očitno, pa ne samo pri nas, za marsikoga nepreklicno minili. S trebuhom za kruhom je šlo že veliko Slovencev, tudi v ne tako bližnji preteklosti, pa bi najbrž radi ostali. Meni je bilo to prihranjeno. Ampak me čedalje bolj moti, ko vidim, kako gredo te stvari vse bolj na slabše. Moti me, ker imamo nespametno prometno politiko, ker hočemo promet rešiti z vse več cestami. Moti me, ko vidim v naravi odložene odpadke, ko pa imamo vendar te vrste službe zelo dobro urejene. Ampak še vedno mi je tu lepo. Morda je s tem tako kot z ljubljeno osebo. Saj ima lastnosti, ki te motijo, pa jo imaš vseeno rad. Kajti če imaš nekoga rad, mu tudi rad odpuščaš oziroma mu marsikaj spregledaš.

Predvsem imamo vendarle še veliko prostora glede na število prebivalcev. Še vedno imamo veliko svobodo gibanja, ki najbrž izvira tudi še iz časov socializma. Marsikje drugod po Evropi so glede tega precej bolj omejeni. In dobesedno lahko gremo peš ali s kolesom od doma, pa smo »zunaj«. Vam je glede tega vseeno? Verjamem, da ste tudi taki, s tem ni nič narobe. Nekatere navdušuje življenje v urbanih kolosih, v velemestih. Mene ne in zato sem rad tu.