Predsednik Rdečega križa Slovenije Alojz Kovačič in generalna sekretarka RKS Cvetka Tomin sta v poslanici zapisala: »Svetovni dan Rdečega križa je priložnost, da se zahvalimo za pogum, predanost in dosežke več kot 13.000 prostovoljkam in prostovoljcem ter delavcem Rdečega križa Slovenije, ki vsak dan v svojem okolju delajo z ljudmi, v najhujših trenutkih njihovih življenj – revščini, nesrečah in krizah. Prvi se odzovejo in tako neprecenljivo pripomorejo k naši moči in dosegu v skupnosti ter dajejo najboljše možnosti naši nevtralni, neodvisni in nepristranski humanitarni akciji, da doseže tiste, ki najbolj potrebujejo pomoč.«

Preverjanje znanja

Med tednom Rdečega križa bodo območna združenja izvajala številne aktivnosti, prvič letos pa bodo na državnem preverjanju svojo usposobljenost preverile tudi srednješolske ekipe prve pomoči. V sredo, na svetovni dan Rdečega križa, so na petih deloviščih v ljubljanskem Tivoliju člani dvanajstih srednješolskih ekip prve pomoči ukrepali ob različnih primerih poškodb. Ob zaigranih primerih nesreč so morali prostovoljci – 72 članov ekip prve pomoči, pokazati svoje znanje tehnik prve pomoči.

Padec med tekom, zlom roke na igralih, prevelik odmerek alkohola in astmatični napad. To so položaji, na katere lahko naleti prav vsak. Dvanajst ekip po šest članov, ki sicer že vse leto obiskujejo krožek prve pomoči, je na ponesrečencih preizkušalo svoje znanje. »Ocenjujejo sposobnost ukrepanja, torej pristop, kako so se znašli, kako so prepoznali težave, kako so izvedli postopek prve pomoči,« je povedala Ema Verbnik, sekretarka območnega združenja Rdečega križa Ljubljana. S preverjanji jih želijo spodbujati k temu, da bodo nadaljevali učenje prve pomoči. Preverjanje ni namenjeno ocenjevanju, temveč motiviranju.

Predavanja, tečaji, akcije…

A tudi brez znanja prve pomoči je mogoče pomagati ponesrečencem. »Vse bi rad spodbudil, da ne bi zgolj poklicali 112, ampak bi pristopili k poškodovancu in preverili njegove življenjske znake, saj je treba včasih ukrepati takoj in so tiste sekunde, minute zelo pomembne za tistega, ki je v težavah,« je poudaril Sebastjan Komočar, član strokovnega centra.

Jutri bodo člani dvanajstih osnovnošolskih ekip prve pomoči svoje znanje pokazali v Mladinskem zdravilišču in letovišču RKS Debeli rtič. Sicer bodo v prihodnjih dneh številne akcije, prireditve in usposabljanja, od tečajev temeljnih postopkov oživljanja z uporabo defibrilatorja, dobrodelnih prireditev, merjenja krvnega tlaka, sladkorja in holesterola do najrazličnejših predavanj v zvezi s prvo pomočjo in pa seveda krvodajalskih akcij po vsej Sloveniji. vav