Slovensko združenje za boj proti raku dojk Europa Donna je letos že četrto leto zapored zaznamovalo svetovni dan raka jajčnikov. Organizacije, ki delujejo na področju ginekološkega raka, so se leta 2013 povezale in 8. maj razglasile za svetovni dan raka jajčnikov. Njihov glavni cilj je ozaveščanje svetovne javnosti o raku jajčnikov in simptomih bolezni. Svetovni dan raka jajčnikov je priložnost za večjo prepoznavnost bolezni, za katero v Sloveniji vsako leto zboli okoli 150 žensk, 80 odstotkov v starosti med 50. in 70. letom.

Rak z najnižjo stopnjo preživetja

Rak jajčnikov ima najnižjo stopnjo preživetja od vseh ginekoloških rakavih obolenj, njegovi simptomi pa so neznačilni in težje prepoznavni tudi zaradi premajhne ozaveščenosti in zato diagnosticirani šele v poznem stadiju bolezni. Predsednica Združenja Europa Donna Slovenija Tanja Španić je povedala, da veliko pozornosti namenijo širjenju delovanja združenja tudi na področje podpore bolnicam z rakom rodil, ter pohvalila uspešno delovanje sekcijo, ki povezuje ženske z rakom rodil in jim poskuša zagotoviti ustrezno podporo. Sekcijo vodi Anita Štricelj, ki ima tudi sama izkušnjo z rakom rodil. O pomenu zgodnjega odkrivanja predrakavih in rakavih sprememb rodil pa je spregovoril tudi dr. Sebastjan Merlo, ginekolog Onkološkega inštituta Ljubljana. »Predvsem bi izpostavil pomen presejanja raka materničnega vratu, ki ga odkrivamo z rednimi brisi, vendar preostalih vrst raka rodil na tak način ne moremo odkriti. Znaki za raka jajčnikov so običajno nejasni in podobni znakom mnogih drugih bolezenskih stanj. Ženske naj bodo še posebno pozorne na nepojasnjeno utrujenost, nenadno in nepojasnjeno pridobivanje ali izgubo telesne teže, spremembe v prebavi (kot na primer zaprtje), povečanje obsega trebuha in stalen občutek napihnjenosti, vztrajajočo bolečino v spodnjem delu trebuha, občutek hitre sitosti po hranjenju ter spremembe v pogostosti uriniranja. Zato je ključno, da so ženske pozorne na spremembe in da se ob dalj časa trajajočih težavah posvetujejo z izbranim ginekologom,« je o znakih in simptomi za raka jajčnikov, ki so običajno neznačilni in podobni znakom mnogih drugih bolezenskih stanj, povedal ginekolog.

Redni ginekološki pregledi

Raki rodil predstavljajo velik delež rakavih obolenj pri ženskah. So raznovrstna skupina bolezni in obsegajo raka materničnega vratu, raka materničnega telesa, raka jajčnikov in jajcevodov ter raka zunanjega spolovila in nožnice. Pojavnost, ozdravljivost in preživetje se med posameznimi vrstami raka rodil močno razlikujejo glede na prizadeti organ, razširjenost bolezni, odgovora na zdravljenje in psihofizičnega stanja bolnice. Skrb za lastno zdravje je osnovna naloga vsake ženske. Poleg vzdrževanja dobre psihofizične kondicije z redno telesno dejavnostjo in uravnoteženo prehrano je potrebno tudi opazovanje lastnega telesa in morebitnih bolezenskih znakov, poleg tega so priporočljivi redni ginekološki pregledi z opravljanjem PAP-testov. vl