Predstavnik omenjenega partizanskega združenja Andrej Mohar je danes na novinarski konferenci v Celovcu izjavil, da tradicionalno zborovanje na Libuškem polju pri Pliberku, ki ga prireja hrvaški Častni pliberški vod in na katerem Hrvati vsako leto obujajo spomin na žrtve povojnih pobojev, ni »spominska slovesnost za umrlimi«. »Gre bolj za prizorišče agresivne politične agitacije nacionalističnih, desnih in skrajno desnih skupin iz Hrvaške na avstrijskem državnem ozemlju,« je dejal po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA.

Za sobotni protest proti temu zborovanju so dobili tudi podporo evropske federacije odporniških gibanj, v kateri so vsa antifašistična združenja iz regije Alpe-Adria, tudi iz Hrvaške, je še povedal Mohar. Poudaril je, da želijo predvsem opozoriti na problem, na noben način pa si ne želijo konfrontacije z obiskovalci Libuškega polja.

Mohar je izrekel tudi ostre kritike na račun avstrijskega notranjega ministra Herberta Kickla, ker noče prepovedati tega hrvaškega zborovanja. »Avstrijska vlada deluje v nasprotju z antifašističnimi določili državne pogodbe,« je prepričan. Vlada bi morala aktivno nastopati proti desničarskim skrajnežem, ne pa jih tolerirati, je še dodal.