»Lekcije iz preteklosti so znova relevantne. Delamo in naredili bomo vse potrebno za visoko zmogljivost naših oboroženih sil,« je po poročanju tujih tiskovnih agencij Putin povedal ob začetku parade, na kateri so predstavili tudi okoli 130 kosov vojaške opreme.

»Vse države pozivamo, da priznajo skupno odgovornost za vzpostavitev učinkovitega in enakopravnega varnostnega sistema,« je povedal. Rusija je po njegovih besedah odprta za sodelovanje z vsemi, ki so se pripravljeni boriti proti terorizmu, neonacizmu in ekstremizmu.

Parade so ob dnevu zmage, ko se spominjajo kapitulacije nacistične Nemčije leta 1945, potekale tudi v številnih drugih mestih po državi, pripravili pa so jih tudi v nekdanjih republikah Sovjetske zveze. Med drugim so se konca druge svetovne vojne spomnili v samooklicani republiki Lugansk na vzhodu Ukrajine, ki se je leta 2014 odcepila od Ukrajine in kjer so na oblasti proruski separatisti.

V zadnjih letih so se odnosi med Moskvo in Zahodom zaradi ruske priključitve ukrajinskega polotoka Krim močno zaostrili. Pojavlja se tudi zaskrbljenost zaradi morebitne nove oboroževalne tekme med ZDA in Rusijo. Moskva je nedavno napovedala tudi okrepitev prisotnosti na Arktiki, s podobno napovedjo pa so sledile ZDA.