Mandić je voditelj prosrbske in proruske opozicijske zveze strank Demokratična fronta, ki je na črnogorskih volitvah prav tistega oktobra 2016 dobila 20 odstotkov glasov. Tako kot drugih 11 obsojenih tudi Mandić in Knežević ne priznata krivde. Trdita, da gre za montiran proces in da so vse obtožbe o puču lažne.

Po svetu se je veliko govorilo in pisalo o tem, da naj bi bila v puč vmešana tudi Rusija, ki naj bi na ta način hotela preprečiti Črni gori včlanitev v Nato (do česar je prišlo junija 2017). V Moskvi vse te obtožbe zavračajo kot absurdne. V Črni gori pa se oblasti tako predstavljajo zahodu kot žrtve ruskega rovarjenja in poskušajo na ta način omiliti kritiko zaradi ne vedno demokratičnega vladanja in korupcije.

Višje sodišče je obsodilo še dva ruska in devet srbskih državljanov, ki so pripadniki četniškega gibanja, eden od njih je Bratislav Dikić, srbski general policijskih specialcev, ki naj bi zaradi vpletenosti v kriminal pred leti izgubil službo. Nekaj jih je na begu v Srbiji.

Za Rusa najhujši kazni

Rusa Eduard Šišmakov in Vladimir Popov naj bi bila agenta ruske tajne službe GRU, katerih izročitev Črna gora od Rusije zahteva zaman. Sta pa dobila daleč najhujši kazni: 15 in 12 let zapora. Kronska priča Saša Sinđelić, ki naj bi kot pomemben kriminalec za puč kupil orožje, je na sojenju oktobra 2017 govoril o domnevnem sporočilu iz marca 2016: »V tem sporočilu mi je Edi (Šišmakov op. a.) napisal nekako takole: 'Dovolj je tega, v Črni gori mora ljudstvo priti na ulice in zrušiti oblast te kriminalne tolpe in Đukanovića.' Glede volitev pa mi je dejal: 'Pomagali smo nekaterim ljudem (Demokratični fronti), a niso mogli zmagati, ker je Đukanović vedno goljufal. Če pa bi slučajno zmagali, bi jih napadle kriminalne skupine, ki so povezane z Đukanovićem.'«

Tako naj bi Šišmakov sprejel odločitev, da se na dan volitev, 16. oktobra 2016, organizira zborovanje kot spontano gibanje množic, obenem pa naj bi Demokratična fronta, ki naj bi se bala Đukanovićevih kriminalcev, nastopila s 50 kalašnikovi in 50 pištolami, denar za to orožje bi dal Šišmakov. V parlamentu bi se Demokratična fronta zabarikadirala in pozvala druge opozicijske stranke, da se ji pridružijo. Đukanovića in njegove bi bilo treba aretirati in jim soditi. Pozneje je eden od srbskih zarotnikov zahteval, da se Đukanovića ubije v atentatu. Kot trdijo v črnogorski vladi, so štiri dni pred pučem izvedeli, kaj se pripravlja, in ukrepali z aretacijami 20 Srbov in Črnogorcev.

Kronska priča se je premislila

Sinđelić, ki je leta 2002 na Hrvaškem ubil človeka, pa je po vrnitvi v Srbijo izjavil, da ni res, kar je povedal med pričanjem, in da so vse te lažne izjave od njega izsilili z mučenjem. Podobno je zatrjevalo še nekaj »skesanih« zarotnikov iz Srbije, ki so se podobno kot Sinđelić pred tem pogodili s črnogorskim tožilstvom.

Zdaj obsojeni Knežević pa je na sojenju novembra 2017 glavni sodnici in glavnemu tožilcu napovedal, da bosta kot obtožena kmalu sedela na njegovem mestu, ker sta na tem sojenju namerno kršila zakone o pravosodnem postopku. Namen sojenja je po mnenju prosrbske opozicije, da se Đukanović ohrani na oblasti.