Zdi se, da je Pjongjang izstrelil dve raketi kratkega dosega, ki sta poleteli 270 in 420 kilometrov, je navedla južnokorejska vojska.

Že pred tem so sporočili, da so bili izstrelki izstreljeni iz raketnega oporišča Sino-ri na severu države proti vzhodu. Vse, kar od tam izstrelijo proti vzhodu, pred pristankom v morju preleti Korejski polotok.

Do izstrelitve je prišlo zgolj nekaj ur po prihodu posebnega odposlanca ZDA za Severno Korejo Bieguna v Seul, kjer se je danes že sestal s svojim južnokorejskim kolegom Lee Do-hoonom. V petek ima na programu še srečanje z južnokorejskima ministroma za zunanje zadeve in združitev.

To je Biegunov prvi obisk v Južni Koreji po februarskem vrhu predsednika ZDA Donalda Trumpa in severnokorejskega voditelja Kim Jong-una v Vietnamu, ki se je končal brez dogovora.

Po navedbah raziskovalca s korejskega inštituta za narodno združitev Hong Mina Severna Koreja z današnjo izstrelitvijo sporoča, da ni zadovoljna s humanitarno pomočjo, o kateri razmišlja Južna Koreja. Sporoča še, da želi v zameno za denuklearizacijo varnostna zagotovila, je dodal.

Že v soboto več izstrelkov

Severna Koreja je že v soboto izstrelila več izstrelkov kratkega dosega proti Japonskemu morju. Namen poskusa, ki ga je nadzoroval Kim, je bilo testiranje pripravljenosti in natančnosti orožja.

Južna Koreja je v prvem odzivu posvarila Pjongjang, naj se vzdrži dejanj, ki bi zaostrila napetosti na polotoku. Trump pa je izrazil prepričanje, da Kim ne bi prelomil obljub, ki mu jih je dal in da ne bi storil ničesar, kar bi lahko ogrozilo pot Severne Koreje do boljših odnosov z ZDA in normalizacije gospodarskih razmer. Izrazil je še prepričanje, da bodo dosegli dogovor, in s tem nakazal na pogovore o denuklearizaciji Severne Koreje, ki so trenutno v slepi ulici.