Veliko odkritje sproža veliko pričakovanj, kljub dobrim novicam pa veliko ljudi ostaja v skrbeh. Kot je že znano iz preteklih velikih odkritij naftnih rezerv v državah v razvoju, je to državi velikokrat prineslo več škode kot koristi. Velikokrat se zaradi najdbe poveča že tako visoka korupcija v državi, naravno bogastvo pa se tako zapravi ali je ukradeno, vse skupaj pa je znano z besedno zvezo naftno prekletstvo.

Odkritje je veliko

Kljub vsem strahovom pa je veliko tudi optimistov, ki verjamejo, da bo ogromna najdba koristila državi. Nekdanji ameriški ambasador Perry Holloway je dejal, da se mnogi sploh ne zavedajo, za kako veliko odkritje gre.

»Boste videli! Do leta 2020 se bo BDP države povečal za najmanj 300 odstotkov, morda pa celo za 1000. To je gigantska najdba. Postali boste najbogatejša država na celini, morda celo na svetu,« je ob odkritju novembra lani dejal Holloway, piše BBC.

Po navedbah ExxonMobila, podjetja, ki je zadolženo za najdbo, so v pod gladino gvajanskih voda v Atlantskem ocenu našli za več kot 5.5 milijard sodov naftnih zalog.

Prve težave so se že pojavile

Korupcija v državi je v porastu, v državi pa nastopa tudi politična kriza. To je po mnenju Troya Thomasa, vodje lokalnega oddelka globalne organizacije, ki se bori proti korupciji NGO Transparency International, prvi znak naftnega prekletstva. Koalicija je decembra prejela nezaupnico, na ulicah pa so se zaželi protesti. »Želimo si samo spoštovanja naše konstitucije,« je bilo moč slišati na protestih. Protestniki so vladi takoj očitali, da si le želijo ostati na oblasti zato, da bodo lahko opravljali z novo odkritim bogastvom, še pišejo pri BBC-ju.

Veliko skeptikov glede tega, kako bo bogastvo razdeljeno, je predvsem pri revnemu prebivalstvu. V soseski Sophia v kateri živi 10 odstotkov prebivalstva glavnega mesta Georgetown pravijo, da so nekatere hiše šele v tem stoletju prišle do električne napeljave in oskrbe z vodo. »V tem delu mesta živi skoraj desetina prebivalstva mesta, vanj pa niti približno ni vloženo 10 odstotkov mestnega proračuna,« je dejal ustanovitelj mladinskega centra v tej revni soseski, Colin Marks.

»Ljudje tukaj so na to temo zelo občutljivi in so upravičeno skeptični. Vsi vedo, da politično stanje v državi ni rožnato, poznajo tudi zgodbe drugih držav, kjer so bile odkrite naftne zaloge,« je še dejal. Na koncu pa je zaključil z mislijo: »Če obstaja denar iz naftnih virov, si vsi ljudje želimo imeti korist od njega. Naj si ga deli celotna država.«