Promet na frankfurtskem letališču je danes zjutraj zaradi brezpilotnega letalnika oziroma drona obstal za približno uro. Odpovedanih je bilo okoli 70 letov, je povedal tiskovni predstavnik Fraporta. Potniki, ki so pripotovali iz naše države, zaradi zapore niso imeli težav. Brezpilotnik so opazili nad južnim delom letališča. Policija je kmalu po 8. uri sporočila, da je problem rešen, podrobnosti pa ni razkrila. Pri preiskavi incidenta so si pomagali tudi s helikopterjem.

Podobne težave so imeli že marca, ko je bilo letališče zaprto okoli 30 minut. Odpovedati so morali 60 poletov, več kot 1400 pa jih je imelo zamudo. Najprometnejše nemško letališče sicer vsak dan zasede množica potnikov, predlani več kot 64 milijonov.

Medtem ko tovrstne naprave postajajo vse bolj popularne in dosegljive, pomenijo zelo resen problem za letališča, ki iščejo nove ukrepe, da bi zagotovila varnost v prometu. Lani so v Nemčiji zabeležili kar 158 motenj letalskega prometa zaradi brezpilotnikov. Precej več kot predlani, ko jih je bilo 88. Največ se jih je zgodilo v Frankfurtu, sledi pa mu berlinsko letališče. V Nemčiji jih je sicer prepovedano spuščati nad letališkimi stezami, bolnišnicami, zapori, železniškimi progami in množičnimi prireditvami. Kjer pa so dovoljeni, ne smejo leteti višje od sto metrov.

Velike težave zaradi brezpilotnega letalnika so imeli tudi decembra na londonskem letališču Gatwick. Povzročil je kar tridnevno prometno zmedo, prizadetih pa je bilo več deset tisoč potnikov. mfr