»Zavračamo vsakršne ultimate,« so v skupni izjavi poudarili Mogherinijeva ter zunanji ministri Nemčije Heiko Maas, Francije Jean-Yves Le Drian in Velike Britanije Jeremy Hunt.

Iran je namreč državam, ki še spoštujejo sporazum, dal 60 dni časa, da začnejo izvajati svoje zaveze, predvsem na naftnem in bančnem področju. Po izstopu ZDA iz dogovora in uvedbi ameriških sankcij proti Iranu so namreč obljubile, da te ne bodo vplivale na njihovo izvajanje sporazuma. Če zavez ne bodo spoštovale v določenem roku, bi lahko Teheran prenehal upoštevati še druge obveze iz sporazuma. Ta ultimat velja predvsem za evropske države.

V izjavi, objavljeni na spletni strani urada Mogherinijeve, so izrazili »polno zavezanost ohranitvi in celovitemu izvajanju dogovora«, vključno z odpravo sankcij v korist Irancem. »V luči tega obžalujemo ponovno uvedbo ameriških sankcij po njihovem izstopu,« so poudarili.

»Iran se naj vzdržuje stopnjevanja napetosti«

Zapisali so še, da ostajajo odločni, da bodo nadaljevali napore za nadaljevanje legitimnega trgovanja z Iranom, vključno z operacionalizacijo posebnega finančnega mehanizma Instex. Gre za mehanizem, ki naj bi zagotovil nadaljnje trgovanje evropskih podjetij z Iranom kljub ameriškim sankcijam proti državi.

Ministri držav, ki so sopodpisnice sporazuma, in Mogherinijeva so Iran ob tem pozvali, naj še naprej v celoti izpolnjuje svoje obveznosti v skladu s sporazumom, kot je to počel doslej, in naj se vzdrži stopnjevanja napetosti. Dodali so, da bodo ocenili iransko spoštovanje zavez v skladu z mednarodnim dogovorom in pogodbo o prepovedi jedrskega orožja (NPT).

Države, ki niso članice mednarodnega dogovora, so ministri Nemčije, Francije, Velike Britanije ter Mogherinijeva pozvali k zadržanosti od dejanj, ki bi tistim, ki še sodelujejo, onemogočila celovito izvajanje zavez.