Najboljši teniški igralci in igralke na svetu so zbrani v Madridu, kjer si nabirajo samozavest pred vrhuncem sezone na pesku, ki bo konec maja na igriščih Rolanda Garrosa v Parizu. Pred turnirjem je največ pozornosti vzbujal Roger Federer, ki so mu organizatorji namenili naslovnice plakatov, saj se je Švicar vrnil na peščena igrišča po treh letih. Prvi del turnirja posameznikov pa je bil v središču David Ferrer. Španec je namreč na mastersu v prestolnici odigral svoj zadnji dvoboj. Ferrer, ki je nastopil z vabilom organizatorjev, je v prvem krogu presenetil rojaka Roberta Bautisto Aguta. V športni pokoj ga je pospremil lanski zmagovalec Madrida Aleksander Zverev.

Izjemni karieri Španca so se v Madridu priklonili vsi zvezdniki, z največjo trojico Novak Đoković, Rafael Nadal in Roger Federer na čelu. Ferrer je bil na svetovni lestvici najvišje uvrščen na tretjem mestu, osvojil je 27 turnirskih zmag, bil finalist Rolanda Garrosa, polfinalist OP Avstralije in ZDA ter četrtfinalist Londona. »Čeprav je Rafael Nadal mlajši od mene in je začel profesionalno kariero kasneje kot jaz, sem se od njega največ naučil. Vselej sem občudoval, kako je lahko ostal konstanten skozi vso kariero. Zame je bilo nepredstavljivo, da je denimo zmagal na pesku na Rolandu Garrosu in se odpravil v London, kjer je osvojil turnir na travi Queen's,« se je David Ferrer poklonil najboljšemu španskemu igralcu vseh časov.

Omenimo, da se je sedem mesecev po poškodbi v Madridu vrnil na teniška igrišča Juan Martin del Potro. Argentinec je izgubil uvodni dvoboj proti Laslu Đereju, ki igra v tej sezoni kot prerojen. Del Potra čaka še precej dela, da se bo lahko vrnil na stara pota, kar mu je doslej po številnih poškodbah že večkrat uspelo.