Po koncu sezone na domačih ledenih ploskvah se obetajo velike spremembe pri največjih slovenskih klubih. Tomaž Vnuk je ponudil odstop s položaja športnega direktorja Olimpije, Anže Pogačar pa se poslavlja s predsedniške funkcije na Jesenicah.

Butara bo še prepričeval Vnuka

V Tivoliju so zelo skopi z informacijami o napovedanem odstopu Tomaža Vnuka, ki se želi posloviti po osvojeni trojni kroni. Predsednik kluba Miha Butara nam je zatrdil, da bo tesnega sodelavca poskušal prepričati, da ostane na položaju. V klubu pravijo, da je Vnuk odstopil iz osebnih razlogov, a konkretnih informacij niso podali. V javnosti je zakrožilo, da je Tomaž Vnuk vse bolj nezadovoljen z odnosom hokejske zveze in mestne občine do Olimpije.

Po tivolskih hodnikih se vrstijo očitki, da hokejska zveza preveč zanemarja Olimpijo in se precej bolj posveča reševanju jeseniškega hokeja. Ob tem je treba dodati, da najvišja predstavnika kluba sodelujeta tudi v organih zveze – Vnuk je član strokovnega sveta HZS, Butara pa njen podpredsednik. Športnega direktorja v odstopu naj bi prav tako zmotilo, da bo tivolska dvorana v prihodnje zasedena s številnimi koncerti, kar bi otežilo izvedbo treningov vseh starostnih kategorij. Vnukova napoved odstopa preseneča tudi zaradi sanjske sezone ljubljanskega kolektiva, ki je pobral obe domači lovoriki in osvojil alpsko ligo. Morda bo pravo ozadje Vnukove odločitve pokazala šele prihajajoča junijska skupščina Olimpije, kamor bodo povabljeni tudi nezadovoljni člani kluba, ki opozarjajo na slabe medsebojne odnose v kolektivu in zbirajo informacije o morebitnih poslovnih nepravilnostih. Tomaž Vnuk se ob našem telefonskem klicu ni odzval.

Predsednik kluba Miha Butara je za prihodnji teden sklical sejo upravnega odbora, na katerem bodo med drugim razpravljali o ponujenem odstopu športnega direktorja. Olimpiji se je pod strogimi pogoji nenadoma odprla možnost za vrnitev v EBEL, a mora klub do konca maja zagotoviti bančno garancijo za naslednjih pet let. Proračun slovenskih prvakov se je v minuli zimi gibal okoli 500.000 evrov, za konkurenčno nastopanje v EBEL bi potreboval vsaj milijon evrov dodatnih sredstev. Realnejši je scenarij, da bo Olimpija ostala članica alpske lige, saj bi morala za preskok na višjo raven v zelo kratkem času okrepiti pisarno in sestaviti kvalitetnejše moštvo z vsaj tremi tujimi hokejisti, ki jim je treba zagotoviti stanovanja in avtomobile. Predsednik Butara, ki ga mnogi omenjajo kot naslednika Matjaža Rakovca na vrhu hokejske zveze, bo na klopi v vsakem primeru poskušal zadržati dosedanjega trenerja Jureta Vnuka. Obenem bo moral pohiteti pri kadrovanju, saj so večini igralcev potekle pogodbe.

Pogačar se umika po petih letih

Svež veter pa pričakujejo na Jesenicah, kjer bodo 3. junija na skupščini kluba izvolili novega predsednika. Umik z vodilnega položaja je znova napovedal lokalni poslovnež Anže Pogačar, ki je v petih letih osvojil tri državne naslove, a večkrat izpostavil, da pogreša širšo podporo gorenjskega gospodarstva. Kandidaturo za novega predsednika kluba bo po naših informacijah oddal Jure Leben, ki ga je s položaja ministra za okolje in prostor v vladi Marjana Šarca odnesla afera z maketo o drugem tiru. Leben nam je zatrdil, da bo informacije o vstopu v jeseniški hokej komentiral v drugi polovici maja, ko bo opravil rehabilitacijo poškodovane noge. Novo vodstvo bo po odhodu Marcela Rodmana izbralo novega trenerja in sestavilo igralski kader.