Trump mlajši je že pričal pod prisego o očetovih poslih z Rusijo in drugih zadevah, njegove izjave pa naj bi bile v nasprotju z ugotovitvami preiskovalcev posebnega tožilca Roberta Muellerja.

Trump mlajši se na poziv ne namerava odzvati, če pa ga bodo prisilili, ker oče zanj ne more uveljavljati izvršnega privilegija kot v primeru pravosodnega ministra Williama Barra, pa se namerava sklicevati na 5. amandma ameriške ustave, ki državljana ščiti pred samoobtožbo. To pomeni, da se Trumpov sin boji, da bi ga ujeli na laži pod prisego, kar je kaznivo dejanje.

Potrditev poziva je presenetljiva, saj je vodja senatne večine Mitch McConnell pred dnevi izjavil, da je Muellerjeve preiskave konec in s tem tudi vseh drugih zaslišanj okrog tega. Republikanski kolegi so nad Burrom presenečeni, še posebej zato, ker je veljal za tesnega Trumpovega zaveznika.

Vojna med kongresnimi demokrati in Belo hišo se širi

Vojna med Belo hišo in kongresnimi demokrati, ki obvladujejo predstavniški dom kongresa, pa se je v sredo razširila, medtem ko je v vprašanje glede objave davčnih napovedi Trumpa posegla tudi država New York.

Odbor za pravosodje pod vodstvom newyorškega demokrata Jerryja Nadlerja je v sredo po strankarski liniji Barra obtožil zaničevanja kongresa, ker ni predal celotnega Muellerjevega poročila brez cenzure, kmalu pa bo o tem glasoval še celoten predstavniški dom.

Barr je Muellerjevo poročilo o ruskem vpletanju v ameriške volitve cenzuriral in skoraj nobena stran ni brez potemnjenega besedila. Mueller se z njegovo razlago poročila v povzetku ni povsem strinjal in demokrati nameravajo zaslišati tudi nekdanjega posebnega tožilca. Trump je proti, svojim podrejenim pa je naročil, naj ne sodelujejo s kongresom, ker naj bi šlo le za politično spotikanje.

Nadler je dejal, da niso imeli izbire, pravosodno ministrstvo pravi, da gre za neprimeren politični teater, tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Sanders pa je dejala, da ne Bela hiša ne pravosodno ministrstvo ne bosta upoštevala nezakonitih in lahkomiselnih zahtev Nadlerja. Temu se je v sredo pridružil še demokratski predsednik odbora za obveščevalne zadeve Adam Schiff, ki je izdal Barru poziv, naj preda celotno Muellerjevo poročilo, če ne ga bodo tožili.

Če kongres Barra spozna za krivega zaničevanja, potem bodo zadevo predali zveznemu tožilcu prestolnice Washington, ki pa je pod Barrovim »poveljstvom« in zaradi tega ne bo ukrepal. Demokrati potem lahko vložijo tožbo, vendar bi se zadeva na sodiščih vlekla več let. Lahko mu izrečejo tudi denarno kazen.

Pelosi: Trump se s tem, kar počne, sam odstavlja

Nadler grozi z enakim ukrepom tudi nekdanjemu glavnemu pravniku Bele hiše Donu Mcgahnu, ki prav tako zavrača udeležbo na zaslišanju, na katerem bi moral pojasniti, kako mu je Trump sredi preiskave ukazal, naj poskrbi, da bo Mueller odpuščen. Predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi je dejala, da se Trump s tem, kar počne, sam odstavlja s položaja, vendar pa je še vedno nemočna.

Demokratsko vodstvo se upira pritisku baze, naj proti Trumpu sproži postopek impeachmenta oziroma odstavitve s položaja, ker se zaveda, da zaradi republikanske večine v senatu prizadevanja ne bodo uspešna, Trump pa bo lahko spet razglasil zmago.

Republikanci leta 1998 takšnih pomislekov v primeru Billa Clintona niso imeli. Po neuspehu so plačali nekaj politične cene, vendar ne previsoko. Clintona je v Beli hiši nasledil republikanec George Bush mlajši.

Nadaljuje se tudi Trumpovo upiranje objavi davčnih podatkov in prizadevanja medijev ter demokratov, da ti podatki pridejo v javnost. New York Times je objavil informacijo, da je Trumpu od leta 1985 do 1994 uspelo ustvariti več kot milijardo dolarjev izgube, večino Američanov pa sedaj res zanima, kje je dobil denar kasneje. Demokrati sumijo, da od Rusov.

Finančni minister ZDA Steven Mnuchin je pred dnevi v nasprotju z zveznim zakonom, ki določa, da ima predsednik odbora za razdeljevanje proračunskih sredstev pravico, da si ogleda davčne napovedi vsakega državljana ZDA, zavrnil predajo Trumpovih davčnih napovedi z utemeljitvijo, da kongres nima pravne podlage.

Trumpova domača država New York pa namerava objaviti podatke po ovinku. Demokratska večina v državnem senatu je v sredo potrdila predlog zakona, da lahko zvezni kongresni odbori dobijo dostop do državnih davčnih napovedi vsakega Newyorčana. Predlog mora še potrditi spodnji dom državnega kongresa, kjer imajo demokrati prav tako večino. Nobenega dvoma ni, da bo demokratski guverner New Yorka Andrew Cuomo tak zakon podpisal.