Zambrano je na seznamu opozicijskih politikov, ki jih je vrhovno sodišče ukazalo aretirati, ker so bili pretekli teden pobudniki neuspelega poskusa prevzema oblasti oziroma vojaške vstaje proti predsedniku Nicolasu Maduru. Aretacijo je potrdil Guaido na Twitterju.

Ustavodajna skupščina, ki je zvesta Maduru, je v torek Zambranu in šestim opozicijskim poslancem odvzela imuniteto, pred tem pa jih je vrhovno sodišče obtožilo zarote, upora in izdaje. V sredo je sodišče šesterici dodalo še tri imena. V EU so aretacijo Zambrana obsodili kot flagrantno kršitev ustave in pozvali k njegovi takojšnji izpustitvi. »Gre za politično motivirano dejanje, da bi se utišalo narodno skupščino,« je sporočila tiskovna predstavnica visoke zunanjepolitične predstavnice EU Federice Mogherini. Oblasti, ki ga zadržujejo, pa so odgovorne za njegovo varnost, je še opozorila.

Podpredsednik ZDA Mike Pence je v sredo vrhovnim sodnikom Venezuele zagrozil s sankcijami, če bodo še naprej politično orodje Madura. Pence je tudi sporočil, da so sankcije proti generalu Manuelu Figueri, ki je podprl Guaidoja, odpravili.

Predsednik vrhovnega sodišča Venezuele Maikel Moreno je ZDA obtožil poskusa manipulacije sodnega sistema za netenje državnega udara.