Še preden je v Johann Cruyff Areni odjeknil prvi pisk piščalke sodnika Felixa Brycha, je bilo jasno, da bo tokratni finale lige prvakov prvič po letu 2013 odigran brez največjih nogometnih zvezdnikov današnjega časa Lionela Messija in Cristiana Ronalda. Še največjo neznanko je tako predstavljalo vprašanje, kateri od preostalih dveh polfinalistov se bo 1. junija pridružil Liverpoolu v Madridu – Ajax ali Tottenham. Nizozemci so branili prednost 1:0 s prve tekme in lovili svoj enajsti evropski finale, Londončani pa so upali na podoben preobrat, kot je dan poprej uspel njihovim tekmecem v angleškem prvenstvu. »Še vedno smo živi, zaostajamo le za en zadetek. Moramo verjeti, da lahko tekmo v Amsterdamu dobimo,« je bil optimističen trener Tottenhama Mauricio Pochettino.

A optimizem Argentinca ni trajal dolgo. Domači so v tekmo vstopili sanjsko, saj so za podvojitev skupne prednosti potrebovali vsega pet minut. Po podaji iz kota je bil v kazenskem prostoru Tottenhama najspretnejši kapetan Matthijs de Ligt, ki je z glavo premagal vratarja Huga Llorisa in pri vsega 19 letih in 259 dneh po Nordinu Wooterju (1996, Ajax), Obafemiju Martinsu (2003, Inter) in Kylianu Mbappeju (Monaco, 2017) postal komaj četrti najstnik z doseženim golom v polfinalu lige prvakov. To je bil že 150. gol Ajaxa v ligi prvakov, ki še nikoli doslej ni izgubil tekme v tem tekmovanju, potem ko je dosegel prvi gol na tekmi (41 zmag in osem porazov).

Tottenham se je po začetnem pretresu hitro zbral, najlepšo priložnost polčasa pa si priigral le minuto po prejetem zadetku, ko je Son Heung-Minu gol preprečila vratnica. Ritem igre se je po živahnem uvodu nekoliko umiril. Ajax je pobudo prepustil tekmecu, priložnost za povišanja vodstva pa iskal iz protinapadov. Dočakal jo je v 35. minuti, ko je na 2:0 povišal Hakim Ziyech. Maroški reprezentant je zadel po podaji Dušana Tadića, ki mu je asistiral tudi pri njegovih zadnjih treh golih.

Angleži so v drugem polčasu šli na vse ali nič. Vezist Victor Wanyama je ostal v slačilnici, namesto njega pa je na igrišče prišel izkušeni napadalec Fernando Llorente. Tvegan pristop se jim je obrestoval, potem ko je v razponu vsega štirih minut dvakrat zadel Lucas Moura in izenačil na 2:2. Tekma se je nato povsem razživela, priložnosti pa so se na obeh straneh nizale kot po tekočem traku. Ko je že kazalo na remi in slavje Ajaxa, je v zadnjih sekundah sodnikovega podaljška za senzacionalni zasuk s še tretjim golom na dvoboju poskrbel Lucas Moura in Tottenham popeljal v prvi finale najmočnejšega klubskega tekmovanja v njegovi zgodovini.