Britanci se bodo hočeš nočeš kljub brexitu, ki je povsem obstal, udeležili evropskih volitev, ki bodo davkoplačevalce stale več kot sto milijonov funtov. Zveni sicer nelogično, vendar se jih najbolj veselijo najbolj probrexitske in najbolj protibrexitske stranke, najbolj pa bojita obe veliki stranki.

Vladajoča konservativna stranka precej bolj kot vodilna opozicijska laburistična stranka. Konservativci so pričakovali velik neuspeh na nedavnih lokalnih volitvah, doživeli pa so politično katastrofo. Laburisti so pričakovali zmeren uspeh, doživeli so zmeren neuspeh. Vseeno so imeli laburisti pri sestavljanju programa evropskih volitev več muk, saj bi radi na svojo stran dobili nasprotnike in zagovornike brexita, ki zapuščajo konservativce.

Bo zmagala nova Brexitska stranka?

Evropskih volitev se bosta prvič (in morda zadnjič, če bo Britanija zapustila EU) udeležili dve novi stranki, ki nista imeli težav s pisanjem programa. Razvpiti evrofob, Nigel Farage, ki je veliko let vodil stranko Ukip, bo na volitve povedel svojo novo Brexitsko stranko. Njen program je povsem jasen: Britanija mora nesporazumno zapustiti EU in v trgovini z EU in svetom preiti na pravila Svetovne trgovinske organizacije (WTO).

Enako zahteva tudi UKIP, ki pa je v zatonu, medtem ko se Brexitski stranki menda nasmiha velika zmaga na evropskih volitvah. Evropske volitve bodo prva volilna preizkušnja še ene nove stranke. Ustanovilo jo je enajst poslancev, ki so februarja zaradi brexita zapustili konservativno (8) in laburistično stranko (3). Imenuje se Spremenimo Združeno kraljestvo.

Med kandidatkami tudi Borisova sestra

Med njihovimi kandidati za evropske volitve je vrsta slavnih imen, med njimi nekdanji BBC-jevec in romanopisec Gavin Esler, nekdanji poljski (ja, poljski) namestnik premierja Jan Vincent-Rostowski in novinarka Rachel Johnson, sestra konservativnega poslanca in vodilnega brexitarja Borisa Johsona (njun oče Stanley Johnson je bil evroposlanec).

Ta majhna stranka nagovarja vse tiste, ki niso zadovoljni z brexitom. Kot druge protibrexitske stranke podpira brexitski »ljudski glas« – nov referendum. Predlaga pa odločitev med brexitskim sporazumom (ko bo in če bo) in ostajanjem v EU. Stranka je zavrnila ponudbe o neposrednem sodelovanju z drugimi protibrexitskimi strankami. Med temi sta vodilni Liberalni demokrati in Zeleni, ki sta ne samo za nov referendum, ampak tudi za preklic brexita. Na minulih lokalnih volitvah sta bili izjemno uspešni. Obe se razglašata za stranki, ki se najbolj zavzemata za to, da bi Velika Britanija ostala v EU.

Počasni laburisti

Konservativci so se zelo neradi mobilizirali za evropske volitve. Njihov program se bo vrtel okrog brexitskega sporazuma, ki ga je Mayeva podpisala z EU že sredi novembra, britanski parlament pa že trikrat zavrnil. Mayeva, ki je pod velikim pritiskom svoje stranke, naj že določi datum svojega odstopa, upa, da se bo z laburisti pogodila o brexitskem kompromisu še pred evropskimi volitvami, čeprav se najbrž sprašuje, ali bi to konservativcem na evropskih volitvah bolj škodilo kot koristilo in ali bi upočasnilo ali pospešilo njen odhod z oblasti, ki se je namerava, kot je dejala včeraj, oklepati do »prve faze brexita« (odobritve brexita v Britaniji).

Malokdo pričakuje, da se bosta stranki kar koli dogovorili pred evropskimi volitvami. Laburistični vodja Jeremy Corbyn je menda prepričan, da se bodo laburisti dobro odrezali na evropskih volitvah, čeprav stranka še pripravlja program zanje. Še ta teden naj bi ga sporočil ravno Corbyn. Med laburističnimi kandidati za evroposlance sta njuna najbolj strastna kritika brexita in zagovornika novega referenduma, lord Adonis in Eloise Todd, ki vodi organizacijo Najbolje za Britanijo.

Ključno je vprašanje, ali bo stranka jasno in glasno podprla nov referendum, kar zahteva večina poslancev in velika večina članov stranke.