»Delo smo sproti organizirali. Naval bolnikov je bil največji v ponedeljek, morda tudi zaradi skrbi, ali bodo oskrbljeni,« je na srečanju vseh pristojnih za reševanje nastale situacije razmišljala direktorica Zdravstvenega doma Kranj Lilijana Gantar Žura. Organizacija dela je živa stvar, je opozorila in dodala: »Nihče od bolnikov ni ostal brez zdravstvene oskrbe. Bomo pa v petek ponovno pregledali, ali bi kaj v trenutnem položaju lahko storili drugače.«

Ponovno opravičilo bolnikom

»Ponavljam opravičilo bolnikom. Dejstvo je, da je v teh dneh prišlo do težav pri njihovi oskrbi, a z vodstvom zdravstvenega doma in z zdravniki se skušamo dogovoriti, da bi oskrba potekala čim bolj nemoteno. Optimalne pa žal zaradi manjka desetih zdravnikov ne moremo zagotoviti,« je brez dlake na jeziku poudaril direktor Osnovnega zdravstva Gorenjske Jože Veternik.

Kar nekaj jeznih in zaskrbljenih bolnikov se je obrnilo na zdravstveno ministrstvo. Konkretnih rešitev ali obljub, ki bi Kranjčanom povrnile ustrezno zdravstveno oskrbo, kakršne so bili deležni v preteklosti, minister za zdravje Aleš Šabeder ni napovedal. »V zadnjem mesecu se je s skupnim reševanjem problematike vzpostavilo vsaj delno zaupanje. Upam, da ga bomo nadgradili,« je dejal in dodal, da je aneks 1 šele prvi korak pri reševanju težav.

Vsi pristojni, ki so se danes sestali v Kranju, sicer upajo, da bo 24 kranjskih zdravnikov družinske medicine, ki so aprila odpovedali pogodbe o zaposlitvi, po sprejemu aneksa 1 k splošnemu dogovoru svoje odpovedi preklicalo. Da bi se z dopustov vrnili na delo, jih je pred kratkim pozval tudi kranjski župan Matjaž Rakovec, a njihovega odziva na svojo pobudo, kot je povedal včeraj, ni dobil. Ocenil je, da pa zdaj, ko so ’zadeve urejene’, potrebe po njihovi vrnitvi z dopustov ni več.