Neznanci spravljajo ponarejene bankovce v obtok na območju Maribora in Ptuja z okolico. To počnejo predvsem na javnih prireditvah, kjer je ponarejen denar zaradi veliko obiskovalcev in neustrezne opreme za preverjanje pristnosti bankovca veliko lažje spraviti v obtok. Storilci na isti javni prireditvi spravijo v obtok več ponaredkov, so sporočili s Policijske uprave Maribor.

Glede na dosedanje izkušnje gre za storilce, ki s svojim videzom in vedenjem ne izstopajo od večine drugih obiskovalcev. Običajno kupijo s ponarejenim bankovcem cenejše blago, saj želijo dobiti čim več vrnjenega denarja.

Kdor je sprejel bankovec, za katerega sumi, da je ponarejen, naj ga zadrži in o tem takoj obvesti policijo na telefonsko številko 113. Ponarejene in sumljive bankovce je namreč treba izročiti policiji.

Policija odsvetuje prepir s stranko, ki je prinesla ponarejen bankovec. Pač pa si je treba zapomniti izgled stranke. Če je prišla z avtomobilom, policija prodajalcem svetuje, naj si zapišejo registrsko številko vozila in model, vendar naj ne ogrožajo svoje varnosti.

Tudi če so prejeli bankovec, ki se jim zdi le sumljiv, morajo o tem takoj obvestiti policijo. Če se bo ob analizi denarja izkazalo, da je bil bankovec pristen, bodo lastniku denar vrnili, so še zapisali na mariborski policijski upravi.