Volilna komisija je v ponedeljek zaradi nepravilnosti razveljavila županske volitve v Carigradu marca letos, na katerih naj bi tesno zmagal kandidat CHP Ekrem Imamoglu. Razveljavitev volitev je zahtevala vladajoča Stranka za pravičnost in razvoj (AKP) turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana.

»Če ste preklicali mandat gospoda Ekrema Imamogluja in če vztrajate pri tej odločitvi, morate tudi razveljaviti mandat gospoda Recepa Tayyipa Erdogana,« je novinarjem v Ankari dejal podpredsednik stranke CHP Muharrem Erkek. Dodatno je dejal, da so na obojih volitvah veljali »isti zakoni, isti predpisi, ista sredstva, ista volišča in enaki pogoji«, ter zahteval, da volilna komisija razveljavi tako predsedniške kot parlamentarne volitve, ki so bile junija lani.

Erdogan je po lanskoletnih volitvah še okrepil svojo oblast.

Odločitev volilne komisije sta sicer kritizirala tako bivši predsednik in premier, oba člana AKP. Po poročanju dpa gre za enega od redkih protestov znotraj Erdoganovega kroga.

»Poštene volitve so jedro demokracije in našega občutka pripadnosti,« je nekdanji premier Ahmed Davutoglu objavil na twitterju. Bivši predsednik Abdullah Gül je ločeno tvitnil: »Škoda. Nismo mogli narediti niti najmanjšega napredka.«