In ostali so štirje. V košarkarskem državnem prvenstvu so se v polfinale pričakovano uvrstili Primorska, Olimpija in Krka, za presenečenje pa je v četrtfinalu poskrbel Helios, ki je dvakrat ugnal Hopse. Domžalčane za »nagrado« čaka državni prvak iz zadnjih dveh sezon Olimpija, medtem ko se bodo v drugem paru pomerili Koprčani in Novomeščani.

Primorska – Krka

Moštvo trenerja Jurice Golemca je velik favorit za naslov državnega prvaka in posledično tudi favorit polfinalnega obračuna proti Krki. Primorska je za Novomeščane v letošnji sezoni prava nočna mora. V državnem prvenstvu so dobili tri od štirih medsebojnih obračunov. Krka je bila boljša le ob koncu rednega dela tekmovanja, ko je kot edina do zdaj v letošnji sezoni slavila zmago v dvorani Bonifika. Primorska je bila prepričljivo boljša tudi na obeh četrtfinalnih pokalnih tekmah s skupno razliko kar 41 točk. »V letošnji sezoni igramo po principu toplo-hladno. Imeli smo nekaj dobrih predstav, ko smo na kolena spravili tudi moštva iz vrha lige ABA, in precej slabih, med drugimi prav proti Primorski. Dobro si bomo ogledali naše medsebojne obračune, poskušali popraviti določene stvari in se enakovredno boriti s Koprčani za vstop v veliki finale,« pravi trener Krke Simon Petrov, ki še ne ve, ali bo jutri lahko računal na Marka Jošila, ki si je zvil gleženj.

Vloga favorita prav nič ne obremenjuje Jurice Golemca. »Že celo sezono smo v različnih tekmovanjih veljali za favorite in to nas do zdaj ni oviralo. Še več, tega smo se zavedali in bili zato še dodatno motivirani. Pritisk pa je tako in tako prisoten ves čas,« je razglabljal Jurica Golemac, ki je moštvo v ligi za prvaka popeljal do desetih zmag brez poraza. »Smo v dobri formi, igralci pa so lačni uspehov. Superpokalna in pokalna lovorika ter uvrstitev v ligo ABA nas niso uspavale. Želimo postaviti piko na i sanjski sezoni in priti tudi do naslova prvaka,« je še dodal Golemac.

Olimpija – Helios

Pred četrtfinalnimi boji je bilo pričakovati, da se bo v polfinale brez težav uvrstila Olimpija ter da bodo Hopsi pretrd oreh za Helios. A zgodilo se je ravno obratno, saj so se Ljubljančani mučili, Domžalčani pa dvakrat presenetljivo ugnali Polzelane. Ne glede na to pa vloga favorita pripada zmajem, česar se zaveda tudi trener Heliosa Dejan Jakara: »V polfinalu bomo pogrešali kapetana Jureta Močnika, ki si je huje poškodoval koleno. Če se želimo enakovredno kosati z nasprotnikom, bomo morali popraviti predvsem igro v obrambi in nekatere stvari spremeniti.« Helios je Olimpijo premagal na obeh tekmah v rednem delu prvenstva, medtem ko so bili zmaji obakrat boljši v ligi za prvaka. »O Olimpiji je bilo letos že ogromno povedanega. Poskušamo najti homogenost v ekipi. Kazalo je, da smo jo že, a smo na tekmah s Šenčurjem naredili korak nazaj. Vsekakor je cilj uvrstitev v finale, a ne bo lahko,« pravi Olimpijin Jure Zdovc. Ljubljančani bi si z uvrstitvijo v finale praktično že zagotovili nastopanje v prihodnji sezoni Fibine lige prvakov, kjer si klub po potrjenih spremembah v sistemu tekmovanju državnega prvenstva v prihodnji sezoni znova želi nastopati.

Liga Nova KBM, polfinale, prvi tekmi, jutri ob 18.45: Primorska – Krka, v soboto ob 17. uri: Olimpija – Helios, drugi tekmi, ponedeljek ob 18.45: Krka – Primorska, ob 19. uri: Helios – Olimpija, morebitni tretji tekmi, sreda ob 18.45: Primorska – Krka, Olimpija – Helios.