Ameriški predsednik je v svojem nedeljskem tvitu zagrozil s povišanjem tarif na 200 milijard dolarjev vrednosti kitajskega blaga, in sicer naj bi dvignil tarife z 10 na 25 odstotkov, začenši z jutrišnjem dnem, saj so se želeli Kitajci ponovno pogajati o stvareh, ki so bile že dogovorjene. To je kasneje tudi potrdil predstavnik ZDA za trgovino Robert Lighthizer, ki je hkrati povedal, da si ZDA želijo še naprej ostati v pogajanjih. Ob vsem tem na mizi ZDA še vedno ostaja vpeljava 25-odstotnih tarif na dodatnih 325 milijard dolarjev kitajskega uvoza, ki trenutno ni obremenjen.

Bistveno za prihodnje dogajanje na svetovnih borzah bo, ali bodo Kitajci popustili pritisku in se danes oziroma jutri udeležili pogajanj v ZDA. Na mikro nivoju so sicer podjetja iz indeksa S & P500 v prvem letošnjem četrtletju v povprečju za 6,6 odstotka presegla prodajo iz lanskega enakega obdobja in za 7,3 odstotka dobiček, kar je boljše od pričakovanj. Na makro nivoju pa se je aprila kitajski izvoz znižal za 2,7 odstotka, medtem ko se je izvoz povečal za 4 odstotke glede na enako obdobje lani, kar priča, da kitajska ekonomija ni na dnu. Trgovinski presežek Kitajske z ZDA v prvih štirih mesecih letos se je v primerjavi z enakim obdobjem lani povečal za 10,5 odstotka na 84 milijard dolarjev.

Letos lahko pričakujemo nadaljevanje ohlapnejše monetarne politike pomembnejših centralnih bank, ki zagotavljajo višje nivoje denarne likvidnosti po svetu, kakor tudi začetek povečevanja javnih izdatkov za infrastrukturo v ZDA in povečevanje javne potrošnje na Kitajskem. Če se bodo ta pričakovanja izpolnila, lahko letos predvidevamo nadaljevanje rasti delniških tečajev na obeh straneh severnega Atlantika. Največja tveganja sicer še vedno ostajajo trgovinska pogajanja med ZDA in Kitajsko, med ZDA in Evropsko unijo, brexit in fiskalne težave nekaterih evropskih držav.

Drži pa tudi, da so ameriški indeksi NASDAQ, S & P500 in Dow Jones v letošnjem letu preračunano v evre pridobili 22,8, 17,7 in 14 odstotkov, kar pomeni, da bi ob morebitnem jutrišnjem povišanju tarif najverjetneje prišlo do vsaj delne realizacije letošnjih dobičkov svetovnih vlagateljev in s tem do korekcije.