Jubilejni 35. mednarodni festival Druga godba je letos po zaslugi evropske finančne podpore Ustvarjalna Evropa sopartner v projektu Jazz Connective, kar pomeni, da bo zaradi partnerjev v projektu – organizacij oziroma klubov iz Birminghama, Dublina, Helsinkov, Lodža, Londona in Lyona – tudi programski fokus nekoliko drugačen. Kot pravi Bogdan Benigar, eden od idejnih vodij Druge godbe in član programskega odbora, bo bolj podoben temu, kar smo na Drugi godbi poslušali konec osemdesetih in v začetku devetdesetih: več bo muzik z impro noise scene, jazza v drugogodbaškem slogu in »šamanske« elektronike, manj pa bo godb sveta, ki so bile na festivalu zelo prisotne zadnja leta.

Nova prizorišča in premiere

Zaradi izdatnejše finančne podpore se je festival tudi podaljšal, in sicer s treh na pet dni. Vključili so tudi nova koncertna prizorišča in nekatera stara opustili. Zadnja leta so gostovali na Obali, letos pa bosta zadnja festivalska dneva v Mariboru, in sicer v letnem avditoriju Lutkovnega gledališča ter Narodnem domu. Nič več tudi ne bo nočnih koncertov v AKC Metelkova mesto, ker je bilo zaradi tega festivalsko dogajanje za zveste poslušalce preveč intenzivno in raztegnjeno.

Poznavalci zagotovo ne bodo zamudili treh svetovnih premier. Iz Južnoafriške republike se na festival vrača zasedba The Brother Moves On, ki se ji bo priključil slovenski pianist Bowrain. Sodelovanje se je začelo, ko je lani na predlog Druge godbe vskočil na enega od njihovih koncertov in so se tako ujeli, da sodelovanje nadaljujejo v novem projektu, s katerim odhajajo na evropsko turnejo.

Na pobudo Druge godba bodo prvič skupaj nastopili tudi helsinški futuristični jazz trio Mopo in saksofonist Jimi Tenor, iz česar naj bi pozneje sledila tudi plošča. Slovenska vokalistka in performerka Irena Z. Tomažin bo predstavila svoj novi projekt iT: Another Crying Game, ki je nadaljevanje projekta Crying Game, ki ga je na festivalu predstavila pred leti. Premierno bo novi album predstavil slovenski improvizacijski duo Bakalina, ki se bo za to priložnost razširil v osemčlansko zasedbo.

Meditacija, ples

Posebne pozornosti bo letos deležna britanska scena: z londonske power-jazz scene prihaja soul-afro-beat kolektiv Kokoroko, jazz-groove zasedba Ill Considered in trobentačica Laura Jurd z zasedbo Dinosauer. Iz Kijeva prihaja zasedba DakhaBrakha, ki folk glasbo meša s starodavnimi izročili. Izjemno popularno zasedbo je pred leti, ko so bili še na začetku kariere, že gostilo Mesto žensk v okviru Cankarjevih torkov.

V Ljubljano ponovno prihaja tudi Estonka Maarja Nuut, tokrat z umetnikom Ruumom. Zaradi izjemne meditativnosti so jo po besedah Benigarja enostavno morali v Ljubljano povabiti še enkrat.

Še dveh izjemnih gostov se tokrat veselijo organizatorji: s svojim kvartetom prihaja poljski jazzovski kreator Maciej Obara, kitarski virtuoz in skladatelj Yonatan Gat pa prihaja z dvema članoma južnoameriške staroselske zasedbe. Druga godba se bo v Mariboru končala z nastopom poljskega ženskega kolektiva Sutari in južnoafriško sedemčlansko zasedbo BCUC.