Danes se začenja tradicionalni pohod Pot ob žici. Letošnja izvedba bo že 63. zapored, tudi letos bo Pot ob žici tridnevni dogodek. Prvi se bodo na pohod po sledeh žice, s katero so med drugo svetovno vojno najprej italijanski, nato pa nemški okupatorji ogradili Ljubljano, v četrtek podali otroci iz vrtcev. Dan kasneje jim bodo sledili učenci osnovnih in srednjih šol, v soboto pa bo vrhunec dogajanja s pohodom okoli Ljubljane in tekom trojk.

Žigosanje na postajah ali z lastno gobico

Pohodniki bodo v soboto lahko prehodili celotno, okoli 35 kilometrov dolgo pot okoli Ljubljane ali pa se odločili za krajšo različico in prehodili poljubni odsek. Kontrolne točke ob trasi bodo odprli ob 6. uri, vsak udeleženec pa se lahko pohodu priključi na kateri koli od osmih kontrolnih točk. Tam bo dobil tudi brezplačni kontrolni kartonček, v katerega bo nato zbiral žige. Tisti, ki se za žigosanje kartončka ne želijo prerivati pri kontrolnih točkah, si lahko žig priskrbijo tudi na stacionarnih žigih ob trasi. Te so ob Poti spominov in tovarištva namestili oktobra 2017, organizatorji pa pohodnike ob tem opozarjajo, da na stacionarnih žigih niso nameščene blazinice za žigosanje, zato naj blazinico prinesejo s seboj.

Kontrolne točke ob trasi oziroma ciljna mesta bodo odprta do 17. ure, vsak udeleženec, ki bo opravil celotno pot, pa bo dobil tudi posebno kolajno. Pohodniki, ki se bodo odločili za krajši pohod, se bodo lahko na kontrolnih točkah vključili med 7. in 9. uro, cilj zanje pa bo med 9. in 12. uro na Kongresnem trgu, ob prihodu bodo prejeli posebno značko.

Zaprte ceste, a brez večjih obvozov za LPP

Na tekaškem delu prireditve se bodo tekaške trojke v soboto spopadle s 3, 12,5 ali 29 kilometrov dolgo preizkušnjo. Prve bodo ta dan ob 9. uri na vrsti trojke osnovno- in srednješolcev, ki bodo pretekli tri kilometre dolgo progo. Takrat bodo startali tudi tekači, prijavljeni na 12,5 kilometra dolgi tek, pol ure pozneje pa še udeleženci najdaljše, 29 kilometrov dolge preizkušnje.

Organizatorji opozarjajo, da bo promet na cestah, po katerih so speljane tekaške trase, oviran, vozniki pa naj bodo pripravljeni na morebitno krajše čakanje ob zaporah. Kljub zaporam avtobusi Ljubljanskega potniškega prometa (LPP) ne bodo imeli večjih obvozov, ampak bodo vozili po rednih trasah in jih bodo policisti oziroma mestni redarji pri zaporah začasno ustavili. »Mobilne zapore bodo maksimalno do 30 minut,« so ob tem zagotovili organizatorji letošnjega 63. pohoda. Izjema bodo zgolj avtobusi, ki vozijo po Slovenski cesti, saj bo odsek med Šubičevo in Erjavčevo cesto zaradi prireditvenega prostora na Kongresnem trgu v soboto popolnoma zaprt med 5. in 15. uro. V tem času bodo mestni zelenci vozili po Bleiweisovi in Aškerčevi oziroma Tržaški cesti. Tako za udeležence pohoda kot tudi za sodelujoče tekače na teku trojk bo prevoz z mestnim avtobusom brezplačen, potniki morajo zgolj pokazati kontrolni kartonček oziroma startno številko.

Brez parkiranja na Vodnikovem in Krekovem trgu

Za promet bodo poleg že omenjene zapore odseka Slovenske ceste v soboto od predvidoma 8.50 do 15. ure popolnoma zaprti še Prule, Prulski most, Grudnovo nabrežje, Hradeckega most, Krakovski nasip, Hladnikova, Ižanska in Hradeckega cesta, Gruberjevo nabrežje ter del Zoisove ceste od predora pod gradom (Gruberjevo nabrežje) do Emonske ceste. Med 5. uro in 10.30 bo v soboto prepovedano parkiranje na Vodnikovem in Krekovem trgu, od petka zjutraj do sobote do 18. ure pa tudi parkiranje in ustavljanje v Vegovi ulici. V soboto od 9. ure do 9.30 bodo delavci vzpostavili tudi polurno zaporo Poljanske, Litijske in Hruševske ceste ter Krožne poti.