Ko se je liga XFL prvič pojavila leta 2001, je bila deležna številnih kritik, saj je ameriški nogomet poskusila združiti z wrestlingom, igro in prenose pa s pomočjo nasilja in seksa približati zabave željnemu občinstvu. Manjše število pravil, ozvočeni igralci in živi prenosi iz slačilnice navijačic niso bili dovolj, da bi se liga obdržala več kot eno sezono. A devetnajst let pozneje bodo v ZDA poskusili znova. Tokrat brez navijačic, morda pa tudi brez testiranja na prisotnost marihuane v telesih igralcev.

Šport konservativnejši od politike

Čeprav se odnos v ZDA do uporabe marihuane v medicinske namene vedno bolj liberalizira, se številne športne organizacije držijo konservativnega pravila, da je marihuana v večini držav še vedno nezakonita substanca, zato zanjo ni prostora v športu. Marihuana spada na seznam prepovednih snovi ameriške protidopinške agencije, ker sprošča mišice in s tem zmanjšuje bolečino po telesnem naporu. Prav tako lajša tesnobo in stres, kar lahko omogoči boljše delovanje športnikov in športnic pod pritiskom, z njo pa so povezana tudi določena zdravstvena tveganja, piše na uradni spletni strani agencije.

A številni športniki in športnice prisegajo nanjo kot na bolj zdravo alternativo protibolečinskim zdravilom, ki povzročajo odvisnost. Ravno v NFL, največji ameriški profesionalni nogometni ligi, je v preteklosti nekaj igralcev, med njimi Eugene Monroe, končalo svojo kariero tudi zaradi oholih pravil glede uporabe marihuane. Če se bodo pri XFL odločili, da svojih igralcev ne bodo testirali na marihuano, bi s tem lahko liga postala resna konkurenca NFL, saj bi v njej prostor dobili tudi tisti igralci, ki so jih iz NFL zaradi uporabe te snovi izključili. Med njimi je tudi Randy Gregory iz Dallas Cowboys, ki so ga pred kratkim zaradi pozitivnega testa iz lige izključili že četrtič, tokrat za nedoločen čas.

Uživanje marihuane je lahko prikriti

Kljub prepovedi je marihuana precej razširjena med športniki in športnicami, njeno uporabo pa je na dopinških testih razmeroma preprosto prikriti. Včasih naj bi bila dovolj čezmerna hidracija telesa, znani pa so tudi primeri športnikov, ki so pri testiranju uporabljali umetni penis, napolnjen s čistim urinom. Eden od takšnih iznajdljivcev je bil boksar Mike Tyson, ki je svojo skrivnost izdal ameriškim medijem leta 2013, ko je povedal, da je uporaba precej preprosta, saj uradniki med testiranjem niso ravno navdušeni nad pregledovanjem genitalij. Umetni penis je treba samo pravilno namestiti v spodnjice, pri tem pa upati, da čistega urina nisi dobil od noseče darovalke.

Uporabo marihuane so sicer v zadnjih letih priznali številni vrhunski športniki, med njimi tudi nekdanja košarkaša v ligi NBA, Stephen Jackson in Cliff Robinson, smučar prostega sloga Tanner Hall pa je pred tremi leti postal prvi aktivni športnik, ki ga sponzorira podjetje, ki se ukvarja s prodajo pripomočkov za uživanje marihuane. Medtem ko je Hall zaradi tega dobil sponzorja, pa je plavalec Mike Phelps leta 2009 dva sponzorja izgubil, ko so mediji objavili fotografijo, na kateri uporablja bong za kajenje.

Marihuana v pogajanjih s sindikati

Da imajo tudi pri NFL, kjer so sicer glede uporabe marihuane dokaj strogi, nekaj smisla za humor, priča dejstvo, da se obdobje testiranja na prepovedane droge praviloma začne 20. aprila, na dan, ko številni po svetu »praznujejo« dan marihuane, pri nas pa na dan ali predvečer praznika organizirajo tudi Marihuana marš. Če je igralec NFL na testu pozitiven dvakrat, ga doleti izključitev, že po prvem pozitivnem testu pa ga vključijo v program za odvajanje, kar pomeni, da so testi naslednji dve leti pogostejši, kot bi bili sicer.

Odnos NFL do uporabe marihuane naj bi se sicer počasi mehčal, tudi zaradi bolj sproščenega odnosa javnosti do te droge, vendar pa vodstvo lige za zdaj ne načrtuje drastičnih sprememb pravilnika. Kot poročajo ameriški mediji, naj bi se pravilnik glede uporabe marihuane uporabljal kot pomembno sredstvo pri pogajanju s sindikati. NFL naj bi se zavedal, da je pravilnik treba spremeniti, a želi za to dobiti nekaj v zameno. Dokler se to ne zgodi, ostaja največje upanje za športnike-uporabnike marihuane – liga XFL.