Liverpool je z napredovanjem v veliki finale lige prvakov pripravil zgodovinski podvig, ki je obnorel Evropo. Angleži so uprizorili strastno predstavo in po odmevnem preobratu ponižali Barcelono, ki je na mednarodnem odru doživela največji debakel doslej.

»Veličasten večer. Igralcem sem pred tekmo rekel, naj imajo značaj velikanov, kar bi jih lahko pripeljalo do priložnosti za napredovanje. Neverjetno, kako so odigrali. Za vedno se bom spominjal te tekme, ki je verjetno neponovljiva,« je sijal od ponosa trener Liverpoola Jürgen Klopp, ki slovi kot veliki motivator. Po koncu tekme je v objemu soigralcev prepeval klubsko himno in se prepustil toku veselja. Klopp je z Borussio iz Dortmunda in Liverpoolom doslej izgubil vseh šest finalnih nastopov v različnih tekmovanjih. Dvakrat je klonil tudi v finalu lige prvakov, a bo 1. junija v Madridu znova poskušal zavzeti evropski prestol. Visoka zmaga nad Barcelono za nemškega stratega pomeni vrhunec dosedanje trenerske kariere.

Liverpool je z visokim ritmom zmlel bledo Barcelono, ki je bila psihološko nepripravljena za boj na vročem Anfieldu. Katalonce je tako zavedla visoka zmaga na prvi tekmi, da je bila ob viharnem Liverpoolu povsem nebogljena. Španskih prvakov ni izučilo lansko razočaranje, ko so se osmešili v četrtfinalu proti Romi in prav tako zapravili tri gole prednosti. Leto pred tem je Katalonce odpihnil Juventus, zato moštvo na mednarodnem odru dobiva sloves poražencev. Način, na kakršnega je izpadla Barcelona, pomeni tragedijo za institucijo, ki je postala tarča posmeha. Serijski naslovi španskega prvaka so po zadnjem evropskem brodolomu le slaba tolažba, saj osvojitev lige prvakov predstavlja smetano na torti.

Polomija v Liverpoolu bi lahko imela dolgoročne posledice za klub, ki je z Lionelom Messijem že od leta 2015 brez evropskega naslova. Izguba službe grozi trenerju Ernestu Valverderju, za katerega je liga prvakov prevelik zalogaj. Na Anfieldu ga je pokopala strahopetna taktika brez rezervnega načrta. Očitno je moštvo dobilo kompleks lige prvakov, saj ni več naključje, da Barcelona na evropskem prizorišču visoko izgublja najpomembnejše tekme. Katalonci so iz lige prvakov izpadli po prvem porazu v sezoni, ki ga ni uspel preprečiti niti Messi. Argentinec je sodeloval pri vseh priložnostih Barcelone, a je izgubil kar sedemnajst žog in zbral le petintrideset natančnih podaj. Na ravni kolektiva so odpovedali vsi igralci, med katerimi sta bila najbolj razglašena Jordi Alba in Philippe Coutinho, ki je pristal med najbolj zgrešenimi nakupi kluba. Eden od krivcev za serijske neuspehe Barcelone je tudi udarni napadalec Luis Suarez, ki se na gostujočih tekmah ni vpisal med strelce od septembra 2016.