»Pojdimo ven in obranimo našo, z velikimi prizadevanji pridobljeno demokracijo,« je prek Twitterja volivce pozval vodja poslanske skupine ANC Jackson Mthembu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Predsednik Demokratskega zavezništva (DA) Mmsui Maimane je ob oddaji glasovnice v revnem predelu Johannesburga Soweto dejal, da je po »25 letih spodletelega vladanja ANC napočil čas za spremembe«. »Na milijone Južnoafričanov je sitih praznih obljub, laži in korupcije,« je dodal.

Volišča za približno 27 milijonov volivcev bodo danes odprta do 21. ure po srednjeevropskem času. Rezultatov volitev ni pričakovati pred soboto. Poslanci novega sklica parlamenta bodo nato volili novega predsednika države.

Šeste volitve po odpravi patriarhata

Tokratne volitve so šeste parlamentarne volitve po odpravi aparthaida v državi leta 1994. ANC, nekdanja stranka borca proti apartheidu, Nobelovega nagrajenca za mir Nelsona Mandele, je doslej slavila na vseh parlamentarnih volitvah, a ji v zadnjem času zaradi političnih škandalov in šibkega gospodarstva priljubljenost vse bolj pada.

Zadnje tri javnomnenjske raziskave pred volitvami so pokazale, da naj bi za ANC glasovalo od 51 do 61 odstotkov volivcev, ki se bodo volitev udeležili. Na zadnjih splošnih volitvah leta 2014 je ANC prejel 62 odstotkov podpore, DA 22 odstotkov in EFF šest odstotkov. Na lokalnih volitvah leta 2016 je ANC dosegel svoj najslabši volilni rezultat.