Potem ko so igralci Liverpoola na prvi tekmi izgubili s 3:0, so se njihovi upi o evropski slavi zdeli oddaljeni. Ko sta se tekom tedna poškodovala še Mohamed Salah in Roberto Firmino, se je preobrat zdel tako rekoč nemogoč. A nogomet je spisal novo epsko zgodbo. Po čudežu v Carigradu, ko so Liverpoolčani preobrnili finalno srečanje lige prvakov proti Milanu, navijači in mediji sedaj govorijo o čudežu na Anfieldu. To je tudi prvič po letu 1986, ko je bila liga prvakov še pokal državnih prvakov, da je ekipa v polfinalu nadoknadila tri zadetke zaostanka. Ravno Barceloni je to uspelo proti Göteborgu.

Anglija je seveda na nogah, mediji niso prav nič skrivali navdušenja nad sinočnjo tekmo. »Čudež na Merseysidu« je zapisal The Daily Telegraph, »Čudež na Anfieldu« se glasi naslovnica Daily Mirrorja, enako o čudežu pišeta Guardian in The Time, ki izpostavlja trenerja Jürgena Kloppa. »Klopp jih je prepričal, da lahko storijo nemogoče«.

Na spletni strani liverpoolskega časnika Echo pišejo, da se niti najstarejši obiskovalci Anfielda ne spominjajo takšnega vsesplošnega rajanja in veselja. »Gledalci, igralci, trenerji in novinarji so skakali do neba, dokler se niso zazibali ob napevu You'll Never Walk Alone,« so zapisali.

Jürgen Klopp: »Mentaliteta velikanov«

»Premagati Barcelono je ena izmed najtežjih stvari v nogometu. Premagati Barcelono, ko zaostajaš 3:0 in moraš zadeti štirikrat, ob tem pa ne smeš prejeti zadetka, je še težje, zato o tem pravzaprav nismo razmišljali,« je dejal nemški strateg na klopi Angležev Jürgen Klopp, ki je podvig svojih varovancev opisal kot največji povratek rdečega kluba v evropskih tekmovanjih, ta pa je bil po njegovem prepričanju zgrajen na »mentaliteti velikanov«.

»Težko je bilo igrati proti nam, proti mešanici velikega srca in nogometnih veščin. To je bilo čudovito. Fantom sem pred tekmo povedal, da kaj takšnega ni mogoče, a ker so to oni, ker imajo mentaliteto velikanov, sem nato dejal, da obstaja možnost. Odigrati takšno tekmo je neverjetno, kar so naredili je zares posebno. To si bom zapomnil za vedno in ne vem, če se bo kaj podobnega še kdaj ponovilo.«

Valverde: »Ne vem, kaj se je zgodilo«

Preden je v 79. minuti v trenutku navdiha Trent Alexander-Arnold iz kota podal do Divocka Origija za odločilnih 4:0, se je zdelo, da se bo po tekmi govorilo predvsem o dveh zadetkih rezervista Georginia Wijnalduma, ki ju je dosegel v razmiku dveh minut. »Ljudje so dvomili v nas, menili so, da nam to nikakor ne bo uspelo, ampak ponovno smo pokazali, da je v nogometu mogoče vse. Jezen sem bil na trenerja, ker sem začel na klopi, po vstopu sem si želel le pomagati ekipi, vesel sem, da sem lahko k zmagi prispeval dva zadetka.«

»Ne vem, kaj se zgodilo,« pa je o trenutku genialnosti 20-letnega branilca rdečih dejal španski strateg pri Barceloni Ernesto Valverde in nadaljeval: »Pripravljali smo se za situacije iz prekinitev, saj so v tem resnično dobri,« in dodal: »povsem smo na tleh, grozno je. To je zelo boleče, posebej za navijače, že drugo leto se poslavljamo na takšen način. Ne vem, kako bo to vplivalo name, tudi trener mora prevzeti odgovornost. Vse je šlo navzdol po dveh hitrih zadetki Wijnalduma, enostavno se nismo uspeli pobrati. Liverpool je igral odlično, to je potrebno priznati.«

Predsednik Barcelone Josep Maria Bartomeu se je seveda spomnil podobnega lanskoletnega scenarija, ko je Barca zapravila prednost 4:1 proti Romi: »To je še en udarec, podobno kot se nam je zgodilo lani proti Romi. Dve leti zapored smo doživeli katastrofalen večer.« Katalonci se niso uvrstili v finale lige prvakov vse od slavja leta 2015.

Suarez: »Videti smo bili kot šolarčki«

Slikovito se je odzval tudi nekdanji član Liverpoola, urugvajski reprezentant Luis Suarez, ki je po prvi tekmi na Camp Nouu dejal, da zmage na Anfieldu iz spoštovanja ne bo proslavljal. »Pripravljeni moramo biti na vse kritike, ki bodo po tem večeru kar deževale. Zelo smo žalostni, to zares boli. Pri njihovem četrtem zadetku smo bili zares videti kot šolarčki.« Je pa Suarez zagovarjal svojega trenerja: »Mi smo tisti, ki smo igrali. Šef je uporabil isto taktiko kot na prvi tekmi, potrebno se je opravičiti za odnos in vse stvari, ki so se zgodile na igrišču.« Navijačem se je po tekmi hitel opravičevati tudi vezist Sergio Busquets.

»Nova evropska polomija Barce v Evropi in nasvidenje liga prvakov«, »Tragedija Barcelone na Anfieldu«, »Senzacionalno«, »Udarec stoletja« in »Liverpool je v epskem povratku povozil Barcelono in je v finalu« pa so bili nekateri izmed naslovov španskih medijev po bolečem porazu njihovih prvakov. Prvi zvezdnik Kataloncev Lionel Messi, ki je nedavno navijačem obljubljal novo evropsko trofejo, se je po tekmi zavil v molk.

Madridska Marca ugotavlja, da gre za zgodovinski polom, ki bo imel posledice in o katerem se bo govorilo še leta. Na naslovnici je fotografija iz Anfielda, v ozadju semafor s 4:0, na igrišču pa le en nogometaš, in sicer Messi. Do svojih nogometašev niso nič manj kritični tudi katalonski mediji. Sport je črno naslovnico opremil zgolj z napisom »Največja sramota v zgodovini«. Mundo Deportivo je pristavil, da so bili igralci brez duše in srca, da jih povozil oslabljen Liverpool in da je četrti zadetek najboljši odraz neorganiziranega stanja v ekipi. Podobno so zapisali tudi njihovi kolegi v katalonskem jeziku pri L'Esportiu. »Nič se niso naučili in zato zasluženo izpadli.«