Najboljša so nežna mlada stebla, ki pa proti koncu sezone otrdijo. Pomembno je, da tudi mladim popolnoma odstranimo liste, ki vsebujejo veliko oksalne kisline in zato niso užitni, enako velja za žilav olup, ki je za povrh še nitast. V vsakem primeru uporabljajmo le sveža stebla – če nam rabarbara ne raste na vrtu, bodimo pri nakupu pozorni, da dobimo hrustljava, čvrsta stebla, ki so že na pogled sveža in spuščajo sok, če jih prelomimo. Najbolje jih je porabiti v dveh ali treh dneh, hranimo pa jih na dnu hladilnika v plastični vrečki. Če jih želimo prihraniti za poznejše mesece, jih lahko na obeh koncih obrežemo, na hitro blanširamo in ohladimo v ledeno mrzli vodi, osušimo in v vrečkah zamrznemo. Nekako standardna jed iz rabarbare je kompot, lepo se obnese tudi v najrazličnejšem pecivu, (sladkih in slanih) solatah, juhah, v mlečnem rižu ali narastku, v pitah, zavitkih, marmeladah in podobnem. Zelo okusna je denimo solata iz rabarbare, špargljev in rukole, v sladkih jedeh pa se rabarbara imenitno ujame z jagodami oziroma češnjami. Zagotovo vam bo teknila sladica, pripravljena po tokratnem receptu.

Pita z rabarbaro

150 g moke, 50 g mletih orehov ali mandljev (lahko jih nadomestimo z enako količino moke), 100 g masla, 1 jajce, ščepec morske soli. Za nadev še 750 g rabarbare, 75 g sladkorja. Za preliv še 200 g crème fraîche, 150 g sladkorja, 2 jajci, lupino polovice limone. Za posip še sladkor v prahu.

Za krhko testo moko presejemo na pult. Na sredi naredimo jamico, vanjo stresemo sol in ubijemo eno jajce. Hladno maslo na drobne kocke zrežemo v jamico in po robu moke. Sestavine premešamo v grude in iz njih ugnetemo gladko testo. Oblikujemo ga v hlebček in ovijemo v prozorno folijo. Vsaj za eno uro (še raje dalj) ga damo počivat v hladilnik. Rabarbaro očistimo, olupimo in narežemo na približno tri centimetre dolge kose. Posujemo jih s 75 grami sladkorja in pustimo stati pol ure. Pečico segrejemo na 200 °C. Tortni model s premerom 26 centimetrov namažemo z maslom. Slabe tri četrtine ohlajenega testa na hladni delovni površini na hitro razvaljamo in oblikujemo po dnu tortnega modela (brez oboda). Dno s testom za približno 15 minut potisnemo v pečico. Pečeno testo vzamemo iz pečice in nekoliko ohladimo. Dnu modela nadenemo pomaščen obod. Preostalo testo razvaljamo, iz njega oblikujemo približno štiri centimetre visok rob in položimo po obodu. Po testu v modelu enakomerno razporedimo koščke rabarbare. V skledi gladko razmešamo crème fraîche, sladkor, jajci in drobno nastrgano limonovo lupino. Zmes nalijemo po rabarbari in model za 45 do 50 minut porinemo v segreto pečico. Pečeno pito vzamemo iz pečice in nekoliko ohladimo. Pito narežemo, posujemo s sladkorjem v prahu in postrežemo. Izboljšamo jo lahko z vaniljevim sladoledom, smetano ali smetanovim oziroma vaniljevim prelivom.